Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hadihajósok és a világ legjobb pilótái

Szöveg: Szűcs László |  2015. június 27. 6:30

Hat év kihagyás után újra Red Bull Air Race futamot rendeznek július 4-5-én Budapesten, a Parlament előtti Duna-szakaszon. A hagyományoknak megfelelően a Magyar Honvédség alakulatai az idei verseny biztosításában is részt vesznek, de emellett újdonság az, hogy a katonák néhány speciális képességüket is bemutatják a látványos légi show-ra kilátogatóknak.

A világ legjobb pilótái érkeznek július első hétvégéjén Budapestre, hogy a Red Bull Air Race futamon összemérjék tudásukat. A szervezők, mint minden évben, idén is több tízezer érdeklődőt várnak a versenyre, amelyen ezúttal is részt vesznek a Magyar Honvédség alakulatai.

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) hadihajós alosztályának katonái eddig az összes magyar Red Bull Air Race versenyen részt vettek – tudtuk meg dr. Daruka Norbert főhadnagytól. Az alakulat hajóparancsnoka hozzátette: idén több feladatuk is lesz a hadihajósoknak. Egyrészt közreműködnek a logisztikai háttérbiztosításban, emellett pedig a futam előtt és alatt is lesz teendőjük.

1595996439

Katonanyelven fogalmazva a „készenlétet" július 1-jére kell elérnie a hadihajósoknak. Azaz ezen a napon települnek ki a verseny helyszínére, a Magyar Honvédség többi alakulatának katonáival együtt. A versenypálya hatalmas „légzsák" kapui idén is katonai pontonelemeken állnak majd, ezek azonban éjszakára nem maradhatnak a Duna hajózó útvonalán, a partra kell valamennyit vontatni, ahol hadihajós katonák is őrzik majd őket, a szentesi műszaki ezred katonáival együttműködve – mondta a főhadnagy, hozzátéve: mindezek mellett biztosítják a begyakorlásokat, illetve magát a versenyt is.

„A Red Bull Air Race-nek van egy gyorsbeavatkozó egysége, amelynek az a feladata, hogy ha valami probléma történik – például egy gép a vízbe esik -, akkor az emberi életet kell mentenie. Ilyen esetben nekünk pedig az a feladatunk, hogy az egyik aknamentesítő hajóval a technikai eszközt, azaz a repülőgépet mentsük" – emelte ki dr. Daruka Norbert.

1595996440

Újdonság az eddigi versenyekhez képest, hogy ezen a hétvégén – a futamok közötti szünetben – a Magyar Honvédség is bemutatkozik, számos látványos bemutatót nézhetnek meg a rendezvényre kilátogatók. A hadihajósok ezúttal a „rosszfiúk" lesznek, hiszen a „terrorista" hajójukat kell elfoglalniuk a szolnoki katonáknak – mondta a főhadnagy, ám több részletet nem árulhatott el a látványos akcióból. Azt azonban még hozzátette: erre az alkalomra egy különleges festést kap majd az alosztály Ercsi névre hallgató járőrhajója.

Ugyancsak feladatot kapnak a hadihajósok az ejtőernyős ugrások során – tudtuk meg a hajóparancsnoktól. Red Bull Air Race májusi, felvezető rendezvényéhez hasonlóan, ezúttal is az egyik aknamentesítő hajó tartja majd azt a pontont, amire a Magyar Honvédség ejtőernyőseinek kell célba ugraniuk.

1595996440

Fotó: MH 1. HTHE és repulnijo.hu (archív)

Címkékhadihajó