Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai gyártmányú tankelhárító fegyvereket kapott a szíriai mérsékelt ellenzék

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 13. 10:35

Az elmúlt hetekben amerikai gyártmányú harckocsi-elhárító fegyvereket kapott a Szabad Szíriai Hadsereg egy olyan „próbaprogram” keretében, amelyben azt tesztelik, hogy a mérsékelt szíriai felkelők képesek-e „felelősségteljesen” alkalmazni a korszerű fegyvereket és egyben azt is megakadályozni, hogy azok szélsőséges csoportok birtokába jussanak.

Ezt május 12-én, hétfőn közölte a The Daily Beast amerikai hírportál a Washingtonban tárgyaló Abdul-Ilah al-Basir dandártábornokra, a szíriai ellenzéki Legfelsőbb Katonai Tanács vezetőjére hivatkozva. Basir szerint az Ahmad el-Dzsarba, a Szíriai Ellenzéki Koalíció elnökének vezetésével az amerikai fővárosban tárgyaló küldöttség fő célja az, hogy az Aszad-rezsim ellen harcoló mérsékelt lázadó erők légvédelmi eszközöket kapjanak az Egyesült Államoktól.

Basir a hírportálnak nyilatkozva elismerte: az Egyesült Államoknak jelentős szerepe van abban, hogy a Szabad Szíriai Hadsereg egyes egységei korszerű fegyverekhez jutottak.

A tábornok hangsúlyozta: a TOW tankelhárító rakéták alkalmazásának „elég bizalmat kell teremtenie az amerikai kormányban ahhoz, hogy elkezdjen légvédelmi fegyvereket is biztosítani".

A hírportál úgy értesült, a fegyverszállításokat megelőzően több arab ország hírszerzőfőnöke is Washingtonban tárgyalt arról, miként lehetne bebiztosítani, hogy a szíriai ellenzéknek szánt fegyverszállítások a mérsékelt, ne pedig a szélsőséges erőkhöz jussanak el.

Basirt néhány nappal ezt a tanácskozást követően nevezték ki a Szabad Szíriai Hadsereg Legfelsőbb Katonai Tanácsának élére, az elmúlt hetekben pedig megkezdődött a tankelhárító eszközök szállítása.

Basir elmondta, hogy a TOW tankelhárító eszközök kezelésére való kiképzés a Szabad Szíriai Hadsereg „védelme alatt", az Egyesült Államok „felügyeletével" és „közreműködésével" zajlik. A tábornok érvelése szerint egyébként ha a szíriai mérsékelt ellenzék légvédelmi fegyverekhez jut, akkor szükségtelenné válik mind a légtérzár létrehozása, mind pedig azt, hogy az Egyesült Államok katonai csapást mérjen a szíriai kormányerőkre.

Basir tábornok sürgette, hogy az Egyesült Államok vállaljon a vezető szerepet a szíriai ellenzéknek szánt fegyverszállítmányok koordinálásában, ezeket pedig helyezze a Legfelsőbb katonai Tanács ernyője alá. Ez szerinte biztosítékot jelenthet Washington számára arra, hogy ezeket az eszközöket „felelősségteljesen" alkalmazzák. Hangoztatta, hogy egyedül Amerika dönti el, hogy meddig tart még a háború.

A The Daily Beast egyébként úgy értesült, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter egy, a szíriai ellenzék vezetőivel csütörtökön megtartott, magánjellegű találkozón kijelentette: a nemzetközi közösség „elvesztegetett egy évet" azzal, hogy nem koordinálta az Aszad-rezsim ellen harcoló felkelőknek szánt segély- és fegyverszállításokat, ami jelentősen hátráltatta a szíriai rezsim megbuktatását. Kerry, aki az amerikai vezetésen belül a keményebb Szíriával szembeni fellépés híve, ugyanakkor nem tett említést újabb amerikai segélyszállítási kötelezettségvállalásról.

Dzsarba a héten találkozik majd a Fehér Ház és a Pentagon illetékeseivel. A szíriai vezetőnek az amerikai elnöki hivatalban folytatott tárgyalásaira a várakozások szerint – a hasonló esetekben követett félhivatalos protokoll szerint – Barack Obama is „be fog nézni".