Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

24 órán át futottak a katonaoktatók

Szöveg: Markovics Zita hadnagy |  2014. május 13. 11:09

Megszállottság kell ahhoz, hogy az ember 24 órán át fusson – ismerte el a debreceni honvéd középiskola katonaoktatója, aki kollégájával együtt részt vett a sárvári ultrafutó országos bajnokságon.

A Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium két katonai oktatója, Leel-Őssy István és Ferencz György hadnagy egyéni versenyben indult a Sárvári 12/24 órás futáson. A Sárvár Kinizsi Sportegyesület versenyén a Várpark körül kijelölt 1030,73 méter hosszú, hitelesített körpályán kellett adott idő – azaz 24 óra – alatt minél több kört futni.

1595971857

Leel-Őssy István és Ferencz György hadnagy

Ferencz György hadnagy első 24 órás versenyén 104, 123 kilométert futott: „Kíváncsi voltam a teljesítőképességem határaira, s hogy meg tudom-e valósítani a kitűzött célomat, 100 kilométert futni adott idő alatt" – nyilatkozta az oktató.

Leel-Őssy István hadnagy számára nem ez volt az első, ilyen jellegű kihívás. Rendszeresen indul maraton, félmaraton futásokon, az Ironman versenyek állandó résztvevője. A sárvári országos bajnokságon 161,066 kilométert teljesített, ezzel a 9. helyet szerezte meg a 40-44 éves korosztály kategóriájában.

„Sosem éreztem még futás közben, hogy feladom, vagy unatkozom. Ha elmegyek egy versenyre – függetlenül attól, hogy az idő vagy a kilométer határozza meg a követelményeket – mindig csakis arra gondolok, hogy becsülettel helyt álljak, elvégezzem, amiért jöttem. Miközben futok, figyelem önmagam, a társaimat, eszem, iszom, mindig van, ami leköt. Most, a startnál elindítottam a stopperemet és 24 óra múlva állítottam le. Végig kontrolláltam a teljesítményem, hiszen volt egy célom: legalább annyit fussak, amennyit már egyszer ezen a versenyen sikerült. Végül több mint 4 kilométerrel teljesítettem túl önmagam. Valójában egyszer álltam meg pihenni, akkor átmozgatták az izmaimat és az esti hőmérsékletnek megfelelő sportruházatot vettem" – összegzett Leel-Őssy István hadnagy.


1595971857

Leel-Őssy István hadnagy rendszeresen indul maraton futásokon

A tizenharmadik országos bajnokság idén a Pék Imre Emlékverseny nevet viselte, a tavaly elhunyt ultrafutó, kétszeres Spartathlon teljesítő, egykori országos bajnok emlékére. Az április 26-27-én, szombaton 10 óra és vasárnap 10 óra között megrendezett verseny idén is megkapta a Nemzetközi Ultrafutó Szövetség bronz címkéjét, ami azt jelenti, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség feltételeinek megfelelt a rendezés, s nemzetközileg hiteles és elismert eredmények születtek a pályán. Több mint 200 egyéni induló és 30 váltócsapat vett részt a viadalon, ahol Lajkó Csaba 238 körrel, vagyis 245,975 kilométerrel új pályacsúcsot állított fel.