Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai légi támadás áldozatul esett hét gyerek Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 16. 22:00

Amerikai légi támadás áldozatául esett hét gyerek és egy nő Afganisztánban kedden éjjel az ország keleti felében – közölte január 15-én, szerda este az ország elnöki hivatala.

A nyilatkozat szerint Hamid Karzai afgán államfő a legélesebben elítélte az amerikai bombázást, amelyben egy további felnőtt megsebesült. Karzai emlékeztetett arra, hogy az afgán kormány évek óta követeli a légi hadműveletek teljes beszüntetését az afgán falvakban és városokban, és hogy az újabb támadás Barack Obama amerikai elnök nemrégiben levélben vállalt garanciái ellenére is megtörtént. Karzai – nyilatkozata szerint – a légi csapás helyszínére vizsgálóbizottságot menesztett, amelynek három napon belül jelentést kell tennie.

Afgán politikusok rendre hangoztatják, hogy a polgári áldozatok a tálibok és a terroristák malmára hajtják a vizet, mert aláássák az afgán kormány ellenük vívott harcát, ugyanakkor erősítik a gyűlöletet a külföldiekkel szemben.

Ugyancsak szerdán az Afganisztánban lévő NATO-erő közölte, hogy egy katonájukat agyonlőtték az afgán felkelők. A tájékoztatás nem tért ki a katona nemzetiségére, sem pedig halálának részleteire.

A NATO az idén eddig öt emberét veszítette el Afganisztánban.