Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai püspökök a guantánamói foglyok jogainak tiszteletben tartása mellett foglaltak állást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 28. 17:38

A guantánamói fogolytáborban terrorizmus vádjával fogva tartott raboknak joguk van az igazságos bírósági tárgyaláshoz, nem tarthatók fogva a végtelenségig – hívta fel Chuck Hagel védelmi miniszter figyelmét az amerikai katolikus püspöki konferencia Nemzetközi Igazságosság és Béke Bizottságának elnöke.

Richard E. Pates – aki egyben az Iowa állambeli Des Moines püspöke – a Catholic News Agency (CNA) katolikus hírügynökség szerint a védelmi tárca vezetőjének írt levelében hangsúlyozta: „A fogva tartottaknak joguk van a megfelelő időben történő tisztességes bírósági tárgyaláshoz". Hozzátette: „A rabok határozatlan időre szóló fogva tartása nemcsak maguknak a foglyoknak, de nemzetünk erkölcsi megítélésének is árt, veszélyezteti a jogállamiság iránti elkötelezettségünket, aláássa a terrorizmus elleni küzdelmünket" – olvasható a püspök június 25-i levelében.

 

Felszólította Chuck Hagelt, hogy vizsgálják felül a fogolytáborban uralkodó körülményeket. A püspök megjegyezte, hogy a 166 fogva tartottból 86 embernek már három éve tisztázták az ügyét, mégsem engedték őket szabadon. Hozzátette: vannak olyan rabok, akik 11 éve ülnek a börtönben bírósági tárgyalás nélkül.

Pates püspök szerint az országnak joga van megvédeni magát a terrorizmustól, de – mint fogalmazott – „ezt a jogát nem gyakorolhatja erkölcsi és jogi normák nélkül, mert a terroristák elleni küzdelem során tiszteletben kell tartani az emberi jogokat és a jogállamiság alapelveit".