Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai-vietnami katonai együttműködés

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 1. 23:21

A katonai együttműködésről szóló nyilatkozatot írt alá Ash Carter amerikai védelmi miniszter vietnami kollégájával, Phung Quang Thanh-nal június 1-jén, hétfőn Hanoiban. Carter a Dél-kínai-tengeren zajló szigetépítési munkálatok kérdését is megvitatta vietnami partnerével.


A közös nyilatkozat szerint az Egyesült Államok segíteni fog Vietnamnak egy kiképzőtámaszpont létrehozásában azzal a céllal, hogy a délkelet-ázsiai ország katonái megfelelő kiképzést kapjanak az ENSZ békefenntartó műveleteiben való részvételhez. Washington amerikai békefenntartási szakértőket is küld a hanoi amerikai nagykövetségre – közölte Carter.

Az amerikai védelmi miniszter szombaton a délkelet-ázsiai térség magas rangú katonai vezetői előtt, az évente megrendezett, Sangri-La Párbeszéd elnevezésű konferencián arra figyelmeztetett Szingapúrban, hogy Kína szigetépítési munkálatai a Dél-kínai-tengeren aláássák az ázsiai csendes-óceáni térség biztonságát. Elismerte, hogy néhány más ország is létrehozott előretolt bástyákat a tenger vitatott hovatartozású szigetein, de – mint mondta – a kínai szigetépítések léptéke az, ami bizonytalanságot teremtett.

A hétfői találkozó után a vietnami miniszter újságíróknak azt mondta, hogy országa kilenc úszó szigeten és tizenkét zátonyon (úgynevezett alámerült szigeten) állomásoztat egységeket. Az azokon folytatott építkezéseket a miniszter azzal indokolta, hogy az úszó szigetek feltöltése megakadályozza az eróziót, és ezzel az ott tartózkodó emberek és katonák biztonságát szolgálja, a zátonyokra pedig csak néhány ember befogadására alkalmas házakat emelnek, de nem terjeszkednek.

Thanh kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak teljes mértékben vissza kellene vonnia a halált okozni tudó fegyverek eladásáról szóló tilalmát Vietnam számára. Úgy vélte, hogy a kormánya által elkövetett emberi jogsértésekre vonatkozó aggályoknak nem kellene hatással lenniük a fegyvereladásokra.

Tavaly októberben az Egyesült Államok részlegesen már visszavonta a tilalmat, és engedélyezte a halált okozni tudó haditengerészeti és felderítői eszközök eladását.

Carter vasárnap meglátogatta a vietnami haditengerészet és parti őrség parancsnokságát, ahol 18 millió dollárt ajánlott fel Vietnamnak amerikai járőrhajók vásárlására.