Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ankara és Teherán ismerteti szíriai béketervét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 17. 20:59

Törökország nemrég új tervet javasolt a szíriai békés átmenetre, és Irán is ismertette december 17-én, hétfőn a szíriai válságból való „kilábalás tervét”.

A török javaslat szerint – amelyet Recep Tayyip Erdogan kormányfő december 3-án vázolt fel az Isztambulba látogató Vlagyimir Putyin orosz elnöknek – Bassár el-Aszad szíriai államfő 2013 első negyedében távozna, s a hatalom egy átmeneti időszakra az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció kezébe kerülne, amelyet a múlt héten mintegy száz ország és szervezet ismert el „Szíria barátainak" tanácskozásán – írta hétfőn a Radikal című török lap.

Az újság szerint az orosz vendég „kreatívnak" minősítette Ankara tervét, amelyet az utóbbi napokban Oroszországon kívül az Egyesült Államokban, Egyiptomban, Katarban és az ENSZ-ben is megvitattak.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár december 7-i rövid törökországi látogatása során jelezte, hogy „tudomásul vette" az Erdogan-Putyin találkozón felmerült „új elgondolásokat", s azt a reményét hangoztatta, hogy a róla szóló vitát összehangolják a világszervezettel, és az ügyben nemzetközi konszenzus születik.

Az iráni sajtó hétfőn ismertette részletesen azt a rendezési tervet, amelyet Ali Akbar Szálehi külügyminiszter október 14-én tárt Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga Szíriai-ügyi különmegbízottja elé, s amely egyebek közt „az erőszak leállítását" és a „nemzeti párbeszéd" megkezdését sürgeti.

Az Aszad elnök fő térségbeli szövetségesének számító Teherán hatpontos terve felszólít „az erőszakcselekmények és a fegyveres akciók azonnali leállítására az ENSZ felügyelete alatt" és „a Szíria elleni szankciók feloldására, hogy lehetővé váljon a humanitárius segélyek szétosztása".

Az iráni dokumentum szorgalmazza, hogy amint a nyugalom helyreáll, hozzanak létre egy békéltető bizottságot, amely lehetővé tenné a jelenlegi kormány és ellenzéke közötti „nemzeti párbeszédet" és egy választásokat előkészítő átmeneti kormány megalakítását.

Teherán a tervezetben szorgalmazza, hogy „a kormány engedje szabadon a politikai foglyokat, és pártatlan bíróságok ítélkezzenek a bűncselekmények vádjával fogva tartottak ügyében". A média „pártatlanul számoljon be" a történtekről, és „szűnjön meg a Szíria ellen jelenleg folyó dezinformációs kampány".