Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A palesztinok fegyveres harctól remélik függetlenségüket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 17. 19:50

A palesztinok döntő többsége győzelemként könyvelte el ENSZ státusuk magasabb szintre emelését és Izrael novemberi gázai hadműveletének kimenetelét egy friss rámalláhi közvélemény-kutatás szerint.

Az Arab Világ a Kutatásért és a Fejlesztésért (Arab World for Research & Development – AWRAD) nevű intézet december elején végzett és a hét végén közzétett felmérése szerint a palesztinok több mint 80 százaléka úgy véli, győzelmet jelent számukra az ENSZ-ben státusuk „nem tagállami megfigyelő állam" szintre emelése és a Gázai övezet elleni izraeli hadműveletet lezáró tűzszünet.

A gázai konfliktus 88 százalékuk szerint azt bizonyítja, hogy a fegyveres harc a palesztin függetlenség elérésének leginkább célravezető módja, és az 87 százalékuk szerint egyben megbékéléshez és a palesztin egységhez is vezethet.

A Ciszjordániában és a Gázai övezetben megkérdezett 1200 palesztin döntő többsége, 85 százaléka szerint az ENSZ-beli szavazás győzelmet jelent számukra.

A válaszadók 79 százaléka azt reméli hogy a szavazást kézzelfogható előrelépés követi a palesztin függetlenség felé, 85 százalék szerint erősödött általa a Palesztin Hatóság, és 79 százalék szerint a nemzetközi szervezet döntése Mahmúd Abbász elnök békés módszereinek győzelmét is jelenti. 78 százalékuk szerint ugyanakkor a határozat izraeli büntetőintézkedéseket, Izrael ciszjordániai terjeszkedésének fokozását is maga után vonja, 57 százalék szerint károkat is okozhat Ciszjordánia gazdaságának.

A megkérdezettek fele viszont úgy vélte, hogy a gázai konfliktusok nem okoznak valódi változásokat a palesztin ügyekben.

A közvélemény-kutatás alapján a két palesztinokat érintő esemény nyomán 80 százalék fölé emelkedett Abbász és Iszmail Haníje gázai miniszterelnök elfogadottsága, és pártjaik népszerűsége is nőtt. A palesztinok negyede ugyanakkor a kutatásban felsorolt politikusok közül senkit sem tartott alkalmasnak a palesztin elnöki poszt betöltésére.