Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ankarai merénylet: meghalt az orosz nagykövet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. december 19. 18:35

Orosz hírforrás szerint meghalt az ankarai orosz nagykövet, akire egy ismeretlen fegyveres lőtt rá december 19-én, hétfő este.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség megbízható orosz forrásra hivatkozva jelentette, hogy Andrej Karlov nagykövet belehalt súlyos sbeseüléseibe azt követően, hogy egy ismeretlen fegyveres rálőtt.
Az Anadolu török hírügynökség ezt megelőzően jelentette, hogy a merénylőt agyonlőtték.
Egyes források szerint nem kizárt, hogy iszlamista hátterű merénylet történt.


* * *

A legfrissebb jelentések szerint Mevlüt Mert Altintas szolgálaton kívüli rendőrtiszt volt a támadás elkövetője. A férfi az észak-szíriai Aleppó helyzetéről üzent felbőszült hangon, miután lelőtte a nagykövetet.


* * *

Az ankarai orosz nagykövet meggyilkolása provokáció volt, amelynek célja az orosz-török kapcsolatok megrontása és a Moszkva azon törekvésének kisiklatása volt, hogy Ankaraával és Teheránnal közösen megoldást találjon a szíriai válságra – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este Moszkvában.

Putyin egy Kremlbeli, a televízió által közvetített tanácskozáson közölte, hogy elrendelte az orosz nagykövetségek védelmének megerősítését. Hangsúlyozta, Moszkva pontosan meg akarja tudni, hogy ki áll a merénylet mögött.
Putyin közölte, hogy az „őrhelyén" meggyilkolt Andrej Karlov nagykövetet posztumusz állami kitüntetésben fogja részesíteni.