Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ártatlannak vallja magát a kongói lázadóvezér

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 28. 8:33

Ártatlannak vallotta magát március 26-án, kedden a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) előtt Bosco Ntaganda, az emberiesség elleni bűntényekkel vádolt egykori kongói lázadóvezér.

A „Terminátor" gúnynéven ismert Ntaganda – aki hét éve köröztek háborús bűncselekmények miatt – első ízben jelent meg az ICC előtt.

Ntagandát múlt pénteken szállították Ruandából Hágába, miután négy nappal korábban váratlanul feladta magát az Egyesült Államok ruandai nagykövetségén. Az utcáról besétált a nagykövetségre és azt követelte, hogy adják át a hágai bíróságnak.

Ntaganda a Nemzeti Kongresszus a Nép Védelmében (CNDP) nevű kongói lázadó szervezet „vezérkari főnöke" volt, majd miután a kinshasai kormánnyal békeszerződést írtak alá, a hadsereg tábornoka lett, tavaly tavasszal azonban dezertált.

Az elmúlt években két elfogató parancsot is kiadott ellene az ICC, a 2000-es évek elején a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén fekvő Ituri és a keleti Kivu térségben elkövetett bűntettek – így gyermekkatonák toborzása, emberölés, etnikai okokból történő üldözés, szexrabszolgaságra kényszerítés és nemi erőszak – miatt.

A vádak közül a legsúlyosabb az Ituriban történt kegyetlenkedésekkel kapcsolatos: a most 39 éves Ntaganda eszerint bűnrészes volt legkevesebb nyolcszáz falusi lakos legyilkolásában.

A bizonyítási eljárás kezdetét szeptember 23-ra tűzték ki.