Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ashton felkeresi Murszit

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 30. 17:06

Július 30-ai, kedd hajnali értesülések szerint az egyiptomi katonai hatóságok által fogva tartott Mohamed Murszi megbuktatott elnökkel találkozik Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai szóvivője.

Egy magát megnevezni nem kívánó, magas rangú egyiptomi forrás az AFP francia hírügynökséggel azt közölte, hogy Ashton kedd hajnalban egy egyiptomi katonai helikopter fedélzetén indult útnak a volt államfővel való találkozóra, amelyet ő maga kért az egyiptomi hatóságoktól.

A július 3-án megbuktatott Murszi tartózkodási helye nem ismert. Amióta a katonai hatóságok megfosztották őt hatalmától, nem jelent meg a nyilvánosság előtt.

A legelső hírek arról szóltak, hogy egy kairói katonai létesítményben tartották őrizetben. Néhány nappal ezelőtt pedig bejelentették, hogy a hatóságok hivatalosan vádat emeltek ellene. Murszit kémkedéssel és azzal is megvádolták, hogy kapcsolatban állt a Hamász palesztin radikális szervezettel, amely 2011-ben segített neki megszökni a börtönből.

Ashton hétfőn Kairóban tárgyalt az egyiptomi vezetőkkel, és ott-tartózkodását éjszakai közlés szerint meghosszabbította.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője már korábban sürgette a megbuktatott elnök szabadon bocsátását.

Ashton ezúttal második alkalommal látogatott Egyiptomba azóta, hogy a hadsereg megdöntötte Murszi hatalmát. Az uniós vezető megbeszélést folytatott Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornokkal, vezérkari főnökkel, Adli Manszúr ideiglenes köztársasági elnökkel, Mohamed el-Baradei ideiglenes alelnökkel, valamint Nábil Fahmi külügyminiszterrel. A találkozók előtt Ashton kijelentette, hogy a feleket olyan politikai átmenetre igyekszik rávenni, amelyben az összes politikai erő részt venne.