Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aszad szerint a Nyugat támogatja az al-Kaidát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 18. 22:00

A szíriai elnök azzal vádolja a Nyugatot, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetet támogatja, és azt jósolja, ennek meg fogja fizetni az árát. Bassár el-Aszad erről a szíriai televíziónak nyilatkozott a nemzeti ünnep, a függetlenség napja alkalmából, s a beszédből már esti leadása előtt kivonatot hoztak nyilvánosságra.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy a Nyugat pénzelte kezdetben Afganisztánban az al-Kaidát, és később nagy árat fizetett ezért. Most ugyanezt csinálja Szíriában s „ezért később, Európa és az Egyesült Államok szívében fog megfizetni" – mondta arra utalva, hogy a szíriai polgárháborúban egyre nagyobb teret nyernek az al-Kaidára a múlt héten felesküdő an-Nuszra Fronthoz hasonló szélsőséges iszlamista szervezetek.

Aszad a rendszer esetleges vereségéről is beszélt, és azt mondta, hogy szerinte az Szíria végével lenne egyenlő. „Nincs más választásunk, mint győzni, mert ha nem győzünk, az Szíria végét jelenti, és nem hiszem, hogy akár egyetlen állampolgár is elfogadná ezt" – jelentette ki, és megismételte, hogy nem adja fel a harcot.

Az elnök az arab országok közül külön bírálta Szíria déli szomszédját, Jordániát, mert szerinte harcosok ezreit engedi át a határán. Térségbeli katonai szakértők szerint egy ideje erősen megnőttek az arab országok fegyverszállításai a felkelőknek, s Jordánia egy új útvonalat is megnyitott számukra.