Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aszad új általános amnesztiát hirdetett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 18. 13:47

Új általános amnesztiát hirdetett az eddig elkövetett bűncselekményekre Bassár el-Aszad szíriai elnök – jelentette április 16-án, kedden a SANA hivatalos hírügynökség.

Az április 16-a előtti bűncselekmények ügyében hozott halálos ítéleteket életfogytiglani kényszermunkára változtatják át – áll az elnöki rendeletet ismertető jelentésben. A rendeletben megfogalmazott új szabályok szerint „azok a szíriaiak, akik a terrorszervezetekhez csatlakoztak, büntetésüknek csak a negyedét töltik le". Terroristákon a rezsim általában az ellene felkelőket érti.

Nem vonatkozik az amnesztia a csempészetre, a kábítószer-használatra és a sorozás alól kibúvókra – olvasható a dokumentumban.

Aszad a rezsimje elleni felkelés 2011. márciusi kezdete óta már több amnesztiát rendelt el – köztük az államellenes bűncselekményekért elítéltekre kiterjedőt is -, de az emberjogi szervezetek szerint még mindig tízezrek ülnek az ország fegyintézeteiben. A több mint két éve folyó polgárháború halálos áldozatainak a száma meghaladja a 70 ezret.

Április elején török tájékoztatási eszközöknek nyilatkozva Aszad arra figyelmeztetett, hogy kormányának bukása dominóhatást váltana ki a Közel-Keleten, és hosszú évekre destabilizálná a térséget. „Mindenki tudja, hogy ha Szíriát megosztanák, vagy a terrorista erők vennék át fölötte az ellenőrzést, annak közvetlen hatása lenne a szomszédos országokban" – mondta az Ulusal tv-csatornának és az Aydinlik című lapnak adott nyilatkozatában.

Az al-Ihbaríja hivatalos szíriai televízió közölte, hogy exkluzív interjút készített az államfővel, és azt szerda este sugározta.

Az ellenzéki Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) közleményben kérte hétfő éjjel a szomszédos Libanon kormányát: ellenőrizze határait, hogy a Hezbollah libanoni síita szervezet ne tudjon átlövöldözni a felkelők kezén lévő szíriai településekre.

„A Hezbollahhoz tartozó erők már hetek óta lőnek szíriai falvakat a két ország határvidékén, és a (Hezbollah) párt ellenőrzése alá is vont bizonyos településeket, válaszra kényszerítve a Szabad Szíriai Hadsereget a Hezbollah számos agressziójával szemben" – írja az SZNT, az Aszad-rezsimmel szemben álló erők egyik fő szervezete.