Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átfogó hadgyakorlatba kezd Észak-Korea

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. március 21. 15:55

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető országa partvidékének „hatékonyabb védelme” érdekében átfogó hadgyakorlatot rendelt el, amelyben az összes haderőnem részt vesz – jelentette helyi hírügynökségi forrásokra hivatkozva a TASZSZ.

Az orosz hírügynökség szerint Észak-Korea vezetője elsősorban deszantműveletekre kiterjedő hadgyakorlatokra adott utasítást, amelyekben a haditengerészeti, légi és légvédelmi erők a tüzérséggel és a szárazföldi erőkkel együtt vesznek részt. A hadsereg egységei azt gyakorolják, hogy „szükség esetén" semlegesítsék az „ellenséges erőknek" a Japán-tengeren végrehajtandó esetleges deszanthadműveleteit.

Az ázsiai ország vezetője az említett utasításában a „népköztársaság partvidékének hatékonyabb védelmét" hangsúlyozza, amellyel egyetlen csapással a tengerbe lehet süllyeszteni az ellenfél bármely harci egységét, amennyiben ez utóbbi agresszív cselekményeket követne el Észak-Korea ellen.

Ezt a hadgyakorlat-sorozatot Kim Dzsong Un válaszként rendelte el arra, hogy a térségben közös amerikai–dél-koreai hadgyakorlat folyik Key Resolve és Foal Eagle fedőnéven. Ebbe több mint 300 ezer dél-koreai és 15 ezer amerikai katonát vetettek be. És bár értesítették Phenjant e két hadgyakorlat „védelmi jellegéről", az észak-koreai vezető már néhány héttel ezelőtt az ország atomfegyvereinek készenlétbe helyezésére adott parancsot, hogy bármikor bevethetők legyenek válaszul az ellenségektől érkező fenyegetésekre.

Ennek ellenére március 7-én Phenjan megelőző atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat és Dél-Koreát. Akkor a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség idézte a Kim Dzsong Un vezette nemzeti védelmi tanács közleményét, amely szerint „Észak-Korea kész demonstrálni hadseregének, így atomcsapásmérő eszközeinek az erejét is…, hogy választ adjon az ellenséges országok legnyugtalanítóbb hadgyakorlataira, amelyekkel meg akarják sérteni az ország szuverenitását és megdönteni legitim vezetését". A közlemény szerint az egyik célpont a dél-koreai elnöki palota, a másik pedig a washingtoni Fehér Ház lesz. Csapást mérnek az Egyesült Államokra és ázsiai csendes-óceáni támaszpontjaira is, illetve hadműveletet indítanak Dél-Korea felszabadítására – hangzik a phenjani figyelmeztetés.