Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ausztrália az év végéig kivonja katonáit Afganisztánból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 29. 21:41

Ausztrália az év végéig kivonja Afganisztánból a még ott állomásozó mintegy ezer katonáját – jelentette be október 29-én kedden a közép-ázsiai országban tartózkodó Tony Abbott kormányfő.

A miniszterelnök az ország déli részén, Uruzgán tartomány székhelyén, Tarinkótban található bázison mondott beszédet ausztrál katonák előtt. Hangoztatta, hogy befejeződik a leghosszabb háború Ausztrália történelmében, nem győzelemmel, nem vereséggel, hanem remélhetőleg azzal az eredménnyel, hogy ottani szolgálatukkal jobbá válik Afganisztán.

Az ausztrálok nem hódító, hanem felszabadító háborút vívtak, küldetésük saját országuk nemzetbiztonságát is szolgálta.

Hangsúlyozta, hogy a kivonulás „édes" lesz a katonák számára, mert karácsonyra érkeznek vissza hazájukba. Tony Abbot ugyanakkor együttérzéssel szólt azokról, akik már nem térhetnek vissza szeretteikhez Ausztráliába.

Mintegy húszezer ausztrál szolgált a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kötelékében Afganisztánban 2001 óta. A harcokban negyvenen estek el, és mintegy 260-an megsebesültek. Nem harci feladatokra azonban még több száz ausztrál marad Afganisztánban.

Az ISAF, amely idén júniusban adta át a felelősséget a biztonság fenntartásáért az afgán erőknek, a még ott tartózkodó 87 ezer katonát 2014 végig vonja ki Afganisztánból.