Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ausztrália és Kanada beszáll az észak-koreai szankciókat megsértő hajók felderítésébe

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. április 29. 13:18

Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő bejelentette április 28-án, hogy országa egy P-8A típusú katonai repülőgépet küld az ENSZ-szankciók értelmében tiltott árukat szállító észak-koreai hajók felderítésére. Kanada is hasonló lépést tervez.

„Úgy próbálják meg kijátszani a szankciókat, hogy hajóról hajóra rakják át az árukat" – magyarázta sajtótájékoztatóján az ausztrál miniszterelnök. „A felderítő egységek számának növelése lehetővé teszi, hogy azonosítsuk az ilyen tevékenységet, és felelősségre vonjunk az abban résztvevőket" – tette hozzá. Áprilisban egy brit hadihajó is csatlakozott a büntető intézkedések betartatását célzó erőfeszítésekhez.

Japán üdvözli a felderítő tevékenység nemzetközi szolidaritás jegyében történő fokozását, amire szerinte azért van szükség, hogy a lehető legnagyobb nyomás alatt tartsák a nukleáris és rakétafejlesztési programja miatt szankciókkal sújtott Észak-Koreát – írta közleményében a tokiói kormány, a brit, ausztrál és kanadai erőfeszítésekre utalva. A kanadai és ausztrál repülőgépek az Okinaván található Kadena amerikai légi támaszponton állomásoznának majd – tudatta a kabinet.

Bár a pénteki Korea-közi csúcstalálkozó kiváló légkörben zajlott, Donald Trump amerikai elnök jelezte: mindaddig fenn kell tartani a nyomást Phenjanon, amíg kézzelfogható eredmények nem születnek az észak-koreai nukleáris és rakétaprogram ügyében. Az Egyesült Államok hű szövetségesének számító Ausztrália felsorakozott Trump mögött, és a diplomáciai, illetve a gazdasági nyomás fenntartása mellett foglalt állást.