Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ausztrália újabb háromszáz katonai kiképzőt küld Irakba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 3. 23:16

Ausztrália újabb háromszáz katonai kiképzőt küld Irakba, hogy segítse a közel-keleti országnak az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita csoport elleni küzdelmét – jelentette be az ausztrál kormányfő március 3-án, kedden.

Tony Abbott arról számolt be canberrai sajtótájékoztatóján, hogy az újabb kiképzők az Irakba vezényelt mintegy száznegyven új-zélandi katonához fognak csatlakozni a Bagdadtól 22 kilométerre északnyugatra fekvő Tadzsi városban. A kétéves küldetés idén májusban vagy júniusban veszi kezdetét.

„Békeszerető népként természetesen vonakodva avatkozunk bele távoli konfliktusokba, de mint tudjuk, ez a konfliktus hónapok óta bennünket is érint" – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, „hangsúlyozom, hogy ez teljességgel és feltétlenül Ausztrália nemzeti érdeke".

A szigetországban nemrégiben megemelték a terrorfenyegetettség szintjét a dzsihadisták helyi támogatói, olyan ausztrál állampolgárok miatt, akik megfordultak külföldön szélsőséges iszlamista szervezetekben.

A tájékoztatás szerint azután döntöttek újabb tanácsadók Irakba vezényléséről, hogy az Egyesült Államok az iraki kiképzőmisszióhoz való további hozzájárulásra kérte Canberrát.

Ausztrália tavaly hatszáz katonát vezényelt Irakba, hogy segédkezzen a helyi erők kiképzésében, és tanácsokkal lássa el az iraki kormányhadsereget. A kontingensben a légierőnek négyszáz, a különleges erőknek pedig kétszáz katonája van.

Az iraki biztonsági erők kiképzésében többek között amerikai, holland, német, olasz és spanyol katonák is részt vesznek. Ausztrália tagja az IÁ elleni koalíciónak, amely légicsapásokkal igyekszik feltartóztatni a terrorszervezet előrenyomulását Irakban és Szíriában. A csendes-óceáni ország harci repülői Irak északi részén hajtanak végre bevetéseket.