Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az afgán kormány üdvözölte a pakisztáni tálib foglyok elengedését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 16. 9:01

Az afgán kormány megelégedéssel nyugtázta november 15-én csütörtökön, hogy Pakisztán úgy döntött, afganisztáni tálibokat bocsát szabadon börtöneiből. „Elégedettek vagyunk ezzel a döntéssel, ez pozitív lépés az afganisztáni békefolyamat felé” – jelentette ki Ajmal Faizi, Hamid Karzai afgán elnök szóvivője.

Kabul már régóta követeli, hogy Iszlámábád engedje el a bebörtönzött, régi tálib illetékeseket, ami szerinte megkönnyítené a tárgyalásokat a jelenlegi tálib vezetőkkel. A 13 szabadon engedett fogoly nevét nem hozták nyilvánosságra.

Illetékesek mindkét országból egybehangzóan azt közölték, hogy Pakisztán fontolóra veszi Abdul Gani Baradar molla, az afganisztáni tálibok második számú parancsnokának szabadon engedését is, ha ez elősegíti a kabuli kormány béke-erőfeszítéseit.

Pakisztán támogatását az afgán hatóságok döntőnek tartják a felkelőkkel kötendő jövőbeni békemegállapodás szempontjából, tekintettel arra, hogy Iszlámábád elismerte az 1996 és 2001 között regnáló afganisztáni tálib kormányzatot.

Egy tálib illetékes viszont lekicsinyelte a foglyok elengedését.
„Akiket most elengedtek, már nem tartoznak a tálibokhoz. Eltávolodtak tőlünk. Már nem fontosak nekünk" – idézte a francia hírügynökség a meg nem nevezett tálib forrást.

A tálibok nem hajlandók tárgyalni a kabuli kormánnyal, amelyet Amerika bábjának tartanak.