Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az afgán kormányerők visszafoglalták Kunduz fontosabb részeit a táliboktól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. október 2. 8:23

„Az afgán biztonsági erők az éjjel heves harcok nyomán visszafoglalták a várost a táliboktól” – mondta Hamdullah Danisi kormányzóhelyettes a brit hírügynökségnek telefonon. „Miután megérkezett az erősítés és nagyszabású műveletet kezdtünk a városban, a tálibok már nem tudtak ellenállni és elmenekültek” – tette hozzá.

Szedik Szedikki, az afgán belügyminisztérium szóvivője Twitter-bejegyzésében azt írta, „visszafoglaltuk Kunduzt, és jelenleg zajlik a város terroristáktól való megtisztítása. Az ellenség súlyos veszteségeket szenvedett."

Davlat Vaziri védelmi minisztériumi szóvivő azt mondta, hogy az ellentámadás szeptember 30-án,  szerdán, éjfél előtt egy órával kezdődött, és csütörtökön hajnali négy órára véget is ért. „A tálibok most hagyták el Kunduzt. Folyamatban van a tisztogatási akció" – mondta Vaziri.

A tisztogatási hadműveletet vezető Murad Ali Murad, a hadsereg helyettes vezérkari főnöke azt mondta a helyi médiának, hogy lázadók százai haltak meg Kunduzban. Egy helyi lakos arról számolt be, hogy még szórványos harcok folynak a városban, és tálibok holttestei hevernek szanaszét az utcákon. Ő is úgy látta, hogy a tálibok súlyos veszteségeket szenvedtek el az éjszaka.

Zabihulla Mudzsahid tálib szóvivő ugyanakkor tagadta, hogy a kormányerők visszafoglalták volna Kunduzt. Azt mondta, hogy még mindig a lázadók kezén van a belváros nagy része a környező kerületekkel együtt.

A lázadók hétfőn foglalták el a stratégiai jelentőségű tartományi székhely központját, megszállták a kormányzati épületeket, és kiszabadítottak több száz fegyencet, köztük bebörtönzött harcostársaikat is. Az afgán fegyveres erők a város peremére és a repülőtérre szorultak ki. A hadsereg és az amerikai légierő kedd reggel ellentámadást indított Kunduz visszavételére, de a tálibok még aznap újabb offenzívát kezdtek, és azóta heves harcok folytak a repülőtérnél.

A 2001-es amerikai invázió óta ez volt az első eset, hogy a lázadók kezére került egy tartományi központ. Az Egyesült Államok és a NATO harcoló csapatainak idei kivonulása óta komoly kihívást jelentenek az afgán biztonsági erőknek a tálibok szüntelen és heves támadásai.