Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az al-Kaida fegyvereseivel végzett egy légitámadás Jemenben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 27. 8:31

Az al-Kaida legalább 12 feltételezett harcosa halt meg egy e heti légitámadásban Jemen déli részén – közölte november 25-én, hétfőn az arab ország belügyminisztériuma.

A tárca sajtószolgálata szerint a légitámadás célpontja egy férfiakat szállító jármű volt Abján tartományban, amely az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) nevű szervezet egyik bástyája volt, mielőtt tavaly egy amerikai támogatással végrehajtott hadműveletben kiűzték onnan fegyvereseit.

A jemeni belügyminisztérium weboldalára feltett közlemény szerint a célba vett jármű minden utasa életét vesztette, s a gépkocsi teljesen kiégett. A közlésből nem derült ki, hogy pontosan mikor történt a támadás, és ki követte el, de a jemeniek szerint a legtöbb légitámadást amerikai drónokkal hajtják végre abban a hadjáratban, amelyet Washington a nemzetközi terrorista hálózat legaktívabb szárnya ellen folytat.

A délen szeparatistákkal, északon pedig lázadókkal harcoló jemeni kormány stabilizálását az Egyesült Államok egyik legfontosabb nemzetközi feladatának tekinti, mivel attól tart, hogy az al-Kaida megdönti a fennálló rendet az országban, amely a legnagyobb olajtermelők közé tartozó Szaúd-Arábiával és fontos hajózási útvonalakkal is szomszédos.

Múlt héten az al-Kaida három feltételezett tagja halt meg egy pilóta nélküli repülőgép támadásában a kelet-jemeni Hadramaut tartományban, az ott zajló fegyveres összecsapások közepette.

A terrorszervezet az utóbbi években megerősítette befolyását az arab-félszigeti ország déli részén, kihasználva a központi hatalomnak a 2011-es népfelkelés nyomán bekövetkezett gyengülését.