Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az al-Kaida helyi szervezete vállalta az iraki merényletek elkövetését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 13. 9:03

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik helyi csoportja vállalta magára a hétvégi, több mint 70 halálos áldozatot követelő iraki merényletek elkövetését.

A hatóságok szerint a merényletekben több mint 150-en sebesültek meg. Szombat este az iraki fővárosban, Bagdadban autóba rejtett pokolgépek robbantak, mindenekelőtt síita többségű városrészekben.

Különböző zsúfolt helyszíneken – piacokon, éttermek és kávézók közelében – összesen 12 robbanás történt.

A merényleteket az elkövetők a ramadán böjthónap végére, illetve az azt követő háromnapos muszlim ünnep, az íd al-fitr kezdetére időzítették.

Vasárnap esti közleményében a több csoport egyesüléséből létrejött Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű szervezet vállalta a merényletek elkövetését, és mindenekelőtt az iraki síitáknak üzent hadat.

„A síiták nem lesznek biztonságban sem éjjel, sem nappal" – hangoztatta közleményében a dizsihádista szervezet.

Júliusban több mint ezer ember halt meg Irakban merényletekben, utoljára öt éve volt ennyi halálos áldozat egy hónap alatt.

Az arab országban kiújult a szunnita és a síita felekezetek közötti szembenállás, megfigyelők szerint többek között a szíriai polgárháború táplálja a feszültséget. Szíriában több radikális szunnita iszlamista csoport harcol Bassár el-Aszad elnök és síita szövetségesei – többek között Irán és a libanoni Hezbollah – ellen.