Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai nukleáris erők felülvizsgálatát rendelte el a védelmi miniszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 25. 10:23

Az elmúlt időszak képzési, illetve vezetési, erkölcsi botrányai nyomán az amerikai nukleáris erők átfogó felülvizsgálatát rendelte el az Egyesült Államok védelmi minisztere. Chuck Hagel erre vonatkozó memorandumát helyi idő szerint január 23-án, csütörtök este hozták nyilvánosságra Washingtonban.

A védelmi minisztérium szóvivője, John Kirby ellentengernagy közölte, hogy Hagel az elkövetkező két hétben összehívja az az illetékes vezetőket, hogy megvizsgálják a nukleáris erők tevékenységét, illetve – mint fogalmazott – a vezetési morált. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy az elmúlt hónapokban, illetve hetekben ezzel kapcsolatban több probléma merült fel.

Hagel a hónap elején két, atomfegyverekkel foglalkozó létesítménybe látogatott el. A vizit során leszögezte: az Egyesült Államok mindig ragaszkodott ahhoz, hogy erős nukleáris elrettentő képessége legyen. A két látogatás ugyanakkor a nukleáris erők moráljának erősítését is szolgálta, különös tekintettel arra, hogy az utóbbi időben több fegyelmi botrány történt az amerikai atomerőknél.

Bizalomvesztés miatt októberben leváltották Michael Carey-t, a szárazföldi telepítésű interkontinentális ballisztikus rakétákért felelős parancsnokot. Carey kormányküldöttséget vezetett Oroszországba, és moszkvai tartózkodása alatt a vád szerint szinte végig ittas volt, és orosz nőkkel szórakozott.

Nem sokkal korábban bocsátották el Tim Giardina ellentengernagyot, a légierő és a haditengerészet atomarzenálját felügyelő stratégiai parancsnokság vezetőjének helyettesét, miután eljárás indult ellene hazárdjátékért. Az amerikai légierő egyik alakulatánál pedig súlyos és sorozatos szabályzatsértések miatt 17 tisztet függesztettek fel, mert több alkalommal megszegték a biztonsági előírásokat, és sorozatban nem adták meg az előírt tiszteletet feljebbvalóiknak. Közvetlenül a mostani miniszteri rendelet előtt pedig felkészültségi hiányosságok miatt újabb felmentések történtek, amelyek összesen 34 tisztet érintettek.

A csütörtöki miniszteri memorandum szerint Hagel meg kívánja vitatni az említett súlyos személyi problémákat és mindazokat a helytelen lépéseket, amelyek a biztonságos nukleáris erőbe vetett bizalom veszélyeztetésével fenyegetnek.