Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai védelmi miniszter Oroszországot bírálta spanyolországi látogatásán

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. október 6. 22:01

Oroszország „olajat önt a tűzre” azzal, hogy bekapcsolódott a harcokba Szíriában, ahol az Aszad-rendszer nem tud tovább fennmaradni, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet legyőzése pedig demokratikus átmenet révén történhet meg – jelentette ki Ashton Carter amerikai védelmi miniszter október 5-én, hétfőn Madridban.

Ashton Carter Pedro Morenés spanyol védelmi miniszter meghívására kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Madridban.
„Ez a stratégia kudarcra van ítélve" – fogalmazott az amerikai politikus azzal kapcsolatban, hogy Oroszország Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmon tartásának érdekében szállt harcba.

Ashton Carter kitért az észak-afganisztáni Kunduzban az Orvosok Határok Nélkül (MSF) elnevezésű nemzetközi civil szervezet által működtetett kórház – 22 emberéletet követelő – amerikai bombázására is, és teljes körű, átlátható vizsgálatot ígért.

A madridi látogatás egyik fő témája az Iszlám Állam elleni küzdelem, amelyben a dél-európai ország aktív szerepet vállal.
Ashton Carter hangsúlyozta, hogy az IÁ komoly fenyegetést jelent, az Egyesült Államok ezért állt a nemzetközi koalíció élére, amelynek keretében eddig több mint 7300 bombázást hajtottak végre a terroristák állásai ellen Szíriában és Irakban.
„Az erős összefogás a siker egyetlen útja" a globális biztonságért – fogalmazott, hozzátéve, hogy Spanyolország fontos szövetségese az Egyesült Államoknak a terrorizmus elleni harcban, és háláját fejezte ki Madridnak azért, ahogyan az IÁ toborzásainak megállításában közreműködik.

Spanyolországban idén már több mint 80 embert tartóztattak le, mert a terrorszervezet tevékenységében vettek részt. Legutóbb vasárnap fogták el egy toborzóhálózat tíz tagját a marokkói hatóságokkal közösen.

Pedro Morenés spanyol védelmi miniszter hangsúlyozta: Spanyolország biztonsága szempontjából kulcsfontosságú az Egyesült Államokkal való kapcsolata.
A látogatás keretében a miniszterek kedden elutaznak a Sevillához közeli Morón de la Frontera katonai bázisra, ahol a nyáron megkötött megállapodás értelmében egy 2200 fős, afrikai beavatkozásokra kész gyorsreagálású amerikai haderő állomásozik.