Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai védelmi miniszter támogatja a közös arab haderő létrehozását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 31. 21:57

Az amerikai védelmi miniszter támogatja az közös arab haderő létrehozását, amelyről a hétvégén született döntés az Arab Liga egyiptomi tanácskozásán. Ashton Carter „jó dolognak” nevezte az egységes arab haderő tervét.

Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője ugyanakkor óvatosabban fogalmazott, és azt mondta, kíváncsiak arra, pontosan hogyan is működne a közös arab katonai erő és mi lenne a feladata.

Biztonsági források szerint egy 40 ezres létszámú, elit csapatokból álló, gyorsreagálású haderőről van szó, amelynek székhelye Kairóban vagy Rijádban lenne. A bevetések során a csapatokat harci repülők és hadihajók támogatnák.

A liga közleménye szerint a megállapodás nem kötelezi a tagállamokat az új haderőben való részvételre. A katonai fellépés célja az egyes tagállamokat fenyegető veszélyek elhárítása, a beavatkozás pedig csakis az érintett ország felkérésére történhet.

A szunnita államok által szorgalmazott katonai szövetséget a síita arab országok és az őket támogató Irán is ellenzi, de elemzők számítottak az Egyesült Államok valószínűsíthető rosszallására is. Washington szerintük ugyanis attól tarthat, hogy egy egyesült arab haderő potenciális veszélyt jelent Izraelre nézve.