Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Egyesült Államok csökkenteni kezdte Irakban állomásozó csapatai létszámát

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2018. február 6. 10:13

Az Egyesült Államok csökkenteni kezdte az Irakban állomásozó csapatai létszámát, miután az iraki hatóságok győzelmet hirdettek az Iszlám Állam terrorszervezet felett – közölte egy iraki kormányszóvivő február 5-én, hétfőn.

Továbbra is tart az egyeztetés, hogy fenntartsuk az (amerikai) támogatást az iraki erőknek az igényeiknek megfelelően – tette hozzá a szóvivő. Az iraki hadsereg tavaly az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció segítségével szerezte vissza azokat a területeket, amelyek az Iszlám Állam ellenőrzése alá kerültek 2014-ben és 2015-ben.

A Moszul visszafoglalásáért vívott csata csúcspontján, 2017 júliusában több mint 5500 amerikai katona állomásozott Irakban. A koalíció egyik szóvivője nem akarta sem cáfolni, sem megerősíteni, hogy megkezdődött volna a csapatok visszavonása Irakból. „Akkor adunk majd ki erről közleményt, ha a csapataink ténylegesen távoznak az országból" – fogalmazott Ryan Dillon szóvivő a Reuters hírügynökségnek. Hozzátette: a koalíciós erők további jelenléte feltételekhez kötött lesz, az iraki kormány igényeinek megfelelően.