Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Egyesült Államok már senkit sem tart fogva Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 12. 8:17

Az Egyesült Államok már senkit sem tart fogva Afganisztánban, tizenhárom évvel azután, hogy a szövetséges erők élén megszállta az országot és megdöntötte a tálib szélsőségesek rendszerét – közölte egy magát megnevezni nem kívánó amerikai forrás.

A tájékoztatás szerint az utolsó „harmadik országbeli", – tehát nem amerikai vagy afgán – foglyok felett már nem visel felelősséget az Egyesült Államok, és a Pentagonnak sincsenek már börtönei a közép-ázsiai országban.

A nyilatkozó szerint a jövő év január elsején életbe lépő kétoldalú biztonsági megállapodás értelmében az ország minden börtöne Kabul irányítása alá kerül.

A börtönök között szerepel az afgán fővárostól mintegy negyven kilométerre fekvő, hírhedt bagrami börtön, ahol a 2001-es szeptemberi amerikai terrortámadások nyomán meghirdetett „terrorizmus elleni küzdelem" idején, a foglyokat kínvallatásoknak vetették alá.

Az Egyesült Államok 2013 tavaszán átadta a hatáskört az afgánoknak a „Keleti Guantánámónak" nevezett börtön felett, de mintegy ötven külföldi, többek között számos pakisztáni fogoly, azután is amerikai őrizetben maradt. A közlés alapján már ők sincsenek amerikai őrizetben.