Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ellenőrök 19 vegyifegyver-létesítményt látogattak meg Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 24. 12:59

Az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) ellenőrei eddig 19-et látogattak meg a damaszkuszi kormány által bejelentett 23 vegyifegyver-üzem és -tároló közül – jelentette be október 23-án, szerdán az ENSZ főtitkára.

Ban Ki Mun közölte: az ellenőrök igyekeznek október végéig mind a 23 bejelentett létesítményt megvizsgálni.

Az ENSZ-főtitkár elmondta: a misszió vezetője, Sigrid Kaag, a szíriai vegyifegyver-arzenál megsemmisítésével megbízott munkacsoport vezetője arról tájékoztatta, hogy olajozottan halad a munka.

Borge Brende norvég külügyminiszter közben bejelentette, hogy Norvégia komolyan tanulmányozza azt a amerikai kérést, hogy a területén semmisítse meg a szíriai vegyi fegyverek egy részét.

Az NRK norvég közszolgálati televízió ENSZ-forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Norvégiát 300-500 tonna szaringáz és legfeljebb 50 tonna mustárgáz, azaz a becsült szíriai készlet mintegy felének a megsemmisítésére kérték fel.

Nem egészen egy héttel a kinevezése után külföldi újságíróknak tartott sajtóértekezletén Borge Brende megjegyezte: Norvégia nem rendelkezik a vegyi anyagok megsemmisítéséhez szükséges tapasztalattal, sem erre alkalmas berendezésekkel, ez utóbbiakat az Egyesült Államoknak kellene rendelkezésre bocsátani.

A miniszter az esetleges kedvező válasz másik feltételének nevezte, hogy a megsemmisítési folyamat során keletkező anyagokat elszállítsák az országból, mert Norvégiának nincsenek mérgező szerves hulladékok tárolására alkalmas raktárai.

Közben Szíriában tovább folytak a harcok. A szíriai hadsereg vasárnapra lezárta a Damaszkusztól keletre fekvő, ostromolt peremvárosokba vezető, még meglévő néhány csempészútvonalat. Aktivisták szerint Keleti Gúta térségébe napok óta nem érkezett élelmiszerszállítmány. A helyi lakosok attól tartanak, hogy itt is olyan súlyos helyzet alakul ki, mint a főváros nyugati peremvárosaiban, ahol az orvosok több, éhezés okozta halálesetről és megbetegedésről számoltak be. Segélymunkások is megerősítették, hogy a kormány egyre nagyobb nyomást gyakorol az érintett térségekre.

Elemzők szerint Bassár el-Aszad erői az utóbbi időben fokozták erőfeszítéseiket az ellenük harcoló lázadók kiéheztetésére.

A szíriai kormány kedden elengedett tizenhárom fogva tartott nőt – közölte egy illetékes és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Csoportja (OSDH). A nőket feltehetően az október 18-án kezdődött háromoldalú fogolycsere keretében engedték szabadon, amelynek keretében szíriai lázadók kilenc másfél éve fogva tartott libanonit, libanoni fegyveresek pedig két augusztus óta fogságukban lévő török pilótát engedtek el.