Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ellenzéki erők megbüntetik Damaszkuszban fosztogató fegyvereseiket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 2. 16:19

A szíriai lázadók március 1-jén, pénteken közölték: saját soraikból őrizetbe vettek hat fegyverest, mert házakat raboltak ki Damaszkusz déli, palesztin menekültek lakta Jarmúk negyedében. Egyben figyelmeztettek: a lázadó Szíriai Szabad Hadsereg zászlaja alatt harcolókat felelősségre vonják minden bűncselekményért, amelyet a fegyveres harctól függetlenül követnek el.

A fosztogatók őrizetbe vételéről a Szukúr ad-Dzsolán (Golán Sólymai) hadosztály által közzétett videofelvételen számoltak be, és egy másik lázadó egység, a Hadzsár al-Aszuád hadosztály parancsnoka is megerősítette a hírt.

Az intézkedés arra is rávilágít, milyen kihívással kell számolniuk a lázadóknak az ellenőrzésük alá vont területeken, miközben heves rivalizálás van a Bassár el-Aszad rendszerét megdöntésére törekvő fegyveresek között.

Az ilyen problémák a civileknek a lázadók iránti támogatását is apasztja, akik szerint megjelent a korrupció és a kapzsiság a Bassár el-Aszád elleni forradalomban. A civilek azt is a lázadók szemére vetik, hogy képtelenek a rend és szolgáltatások helyreállítására a hónapokkal korábban ellenőrzésük alá vont területeken.

A Szukúr ad-Dzsolán parancsnoka a csütörtökön közzétett videofelvételen azt mondta, hogy az Ahmed Dzsibril, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért-Főparancsnokság veterán vezetője csoportjából dezertált fegyveresek – akiket azóta őrizetbe vettek – rejtett fegyverek utáni házkutatás ürügyén fosztogattak.

„Figyelmeztettünk a Szíriai Szabad Hadsereghez tartozó minden fegyveres csoportot, hogy minden törvénytelen cselekedetet elkövetőt megbüntetünk" – hangsúlyozta Abu Fahd parancsnok.