Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ BT a jemeni lázadók elítéléséről szóló határozatot fogadott el

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 16. 21:47

A jemeni síita lázadók tevékenységének elítéléséről szóló javaslatot fogadott el egyhangúlag az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amely felszólította a húszi fegyvereseket, hogy azonnal mondjanak le a hatalomról, engedjék szabadon az elnököt és üljenek tárgyalóasztalhoz a válság rendezéséről.

Az arab országok fegyveres erő alkalmazását szerették volna elérni a lázadókkal szemben, a világszervezet 15 tagú testülete azonban végül olyan dokumentumot fogadott el rendkívüli ülésén, amely nem az ENSZ-alapokmány 7. cikke alapján szorgalmaz lépéseket a jemeni helyzet rendezésére. A cikkely szerint a világszervezetnek kényszerítő intézkedéseket kell kiszabnia abban az esetben, ha a nemzetközi béke elleni fenyegetést észlel, az intézkedések a gazdasági szankcióktól a katonai beavatkozásig terjedhetnek.

A február 15-én, vasárnap New Yorkban elfogadott határozat felszólítja a húszi lázadókat, hogy azonnal és feltétel nélkül vonják ki erőiket a kormányzati intézményekből.

„Egyértelmű volt, hogy a világ erőteljes üzenetet vár a Biztonsági Tanácstól" – mondta Nagy-Britannia ENSZ-nagykövete. „A húsziknak vállalniuk kell a felelősséget tetteikért és fel kell hagyniuk azzal, hogy kényszert és erőszakot alkalmaznak politikai eszközként" – tette hozzá Mark Lyall Grant.

A dokumentum felszólítja a lázadókat, hogy szüntessék meg Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök és kabinetje tagjainak házi őrizetét, és kötelezzék el magukat az ENSZ által vezetett béketárgyalás mellett.