Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ BT elítéli az újabb észak-koreai atomrobbantást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. szeptember 11. 10:18

Az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán kezdeményezte, miután szeptember 9-én, péntek reggel Phenjan minden eddiginél nagyobb erejű nukleáris töltetet robbantott fel az észak-koreai kommunista rezsim megalakulásának évfordulóján.

Samantha Power amerikai ENSZ nagykövet az ülés előtt úgy nyilatkozott, hogy a tanácsnak újabb szankciókkal kell sújtania Phenjant, és a korábbi négy szankciós határozatot is következetesen végre kell hajtani, demonstrálandó Phenjan számára, hogy „jogsértő és veszélyes lépései" nem maradnak következmények nélkül.

Power szerint nem puszta provokációról van szó, Észak-Korea azért tökéletesíti atomfegyvereit és hordozóeszközeit, hogy túszul ejtse a térséget és a világot.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, korábbi dél-koreai külügyminiszter leszögezte: a nukleáris robbantás az ENSZ BT korábbi határozatainak „arcátlan megsértése".

Észak-Korea először 2006-ban hajtott végre kísérleti atomrobbantást. Pénteken Phenjan immár ötödször robbantott atombombát.