Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ-ellenőröknek már lehetnek eredményeik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 30. 12:06

Az ENSZ Szíriában tartózkodó vegyifegyver-ellenőreinek már a kezükben lehetnek az első vizsgálati eredmények az arab országban elkövetett feltételezett gáztámadás helyszínén gyűjtött mintákból – mondták el az ellenőrök munkáját jól ismerő szakértők.

A 20 fős ellenőri csapat – amelynek tagja többek között a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) több szakembere és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) három munkatársa – hétfő óta gyűjt mintákat Szíriában, az augusztus 21-én Damaszkusz peremén végrehajtott állítólagos vegyifegyver-támadás helyszínén. Az ellenőrök a tervek szerint szombaton utaznak el az arab országból.

A munkafolyamatot ismerő szakértők szerint az összegyűjtött mintákat már biztosan tesztelték szarin gázra, mustárgázra és más mérgező anyagokra. Az elsődleges vizsgálatokat biztosan elvégezték már a damaszkuszi szállodában – mondta Dieter Rothbachere vegyifegyver-szakértő, aki oktatója volt a szíriai ENSZ-ellenőrök közül többeknek.

Az ENSZ-ellenőrök a svéd Ake Sellström vezetésével hat fehér, jól látható ENSZ-felirattal ellátott Toyota Land Cruiser terepjáróból álló konvojban közlekedtek Szíriában. Az első nap rálőttek az egyik kocsira, de senki sem sérült meg. A világszervezet szakértői Damaszkusz központjából átmentek a front túloldalára, a felkelők által ellenőrzött területre. Itt párokra oszlottak, és úgy vizsgálódtak: egy szakértő kikérdezte az áldozatokat, vér-, haj- és vizeletmintát szedett össze a kórházakban, miközben a másik a talajból, bútorokból és ruhákból gyűjtött mintákat.

Odaadtuk nekik olyan csirkék tetemét, amelyek a gáztámadásban pusztultak el – mondta Abu Akram, egy helyi orvos.

Egy helyen, ahol beszámolók szerint rakéta csapódott be, az ellenőrök vegyvédelmi ruhában, az arcukon gázmaszkkal járkáltak. A kezükben mérőeszköz volt, lábbelijüket különleges érzékelőpapírral vonták be, amely elszíneződik, ha mérgező anyaggal kerül kapcsolatba.

A Szíriában elvégzett elsődleges vizsgálatok után a minták részletes elemzését a világ 17 országában működő 22 OPCW-laboratórium egyikében fogják elvégezni. A mintákat optikai szálas, egyedi azonosítóval ellátott pecséttel lezárt tárolókban viszik a laboratóriumokba. A vizsgálatot legalább két helyen végzik el párhuzamosan.