Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ főtitkára a szíriai kormányt ostorozta

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. szeptember 21. 16:28

Az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun nyitotta meg helyi idő szerint szeptember 20-án, kedd kora délelőtt a világszervezet közgyűlésének őszi ülésszakát. Az ülésszak munkájában részt vesz a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezette magyar delegáció is, továbbá szerdától Áder János államfő.

Százharmincöt ország állam- és kormányfőjének, valamint több mint ötven külügyminiszterének a jelenlétében – a világhírű olasz tenorista, Andrea Bocelli fellépése után – mondta el beszédét a világszervezet leköszönő főtitkára. A dél-koreai Ban Ki Mun megbízatása az év végén jár le, így a mostani közgyűlési megnyitóbeszédében nem általánosságokat fogalmazott meg, hanem konkrét ügyeket – főként a szíriai helyzetet és a klímaváltozás elleni harcot – hozott szóba.

A főtitkár keményen ostorozta a szíriai kormányt, azzal vádolva, hogy az öt éve húzódó polgárháborúban ő a felelős a legtöbb civil meggyilkolásáért, szíriai városrészeket bombáz le, valamint kínzásoknak veti alá a szír börtönökben fogvatartottakat. Az ENSZ-főtitkár egyúttal a harcok befejezésére szólított fel. „Mindenkihez szólok, akinek befolyása van, hogy vessenek véget a harcoknak és kezdődjenek meg a tárgyalások" – fogalmazott.

A klímaváltozás elleni harc kapcsán a főtitkár arra mutatott rá, hogy nincs vesztegetni való idő. Felszólította az ENSZ 193 tagállamát: tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a párizsi klímavédelmi megállapodás még ebben az évben érvénybe lépjen.

Beszédében az ENSZ-főtitkár kitért a világszervezet békefenntartóinak visszaéléseire is, és sajnálkozását fejezte ki. A visszaélések „megtépázták az ENSZ hírnevét, és ami még rosszabb, traumát okoztak azoknak, akiket pedig éppen szolgálni akarunk" – fogalmazott a politikus. „A védelmezőknek soha nem szabad ragadozókká válniuk" – hangsúlyozta az ENSZ főtitkára.