Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ főtitkára óva intett az iráni atomalku felmondásától

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. május 4. 20:19

António Guterres, az ENSZ főtitkára május 3-án óva intett az iráni atomalku felmondásától úgy, hogy helyette nem találnak másik, kedvező megoldást.

A világszervezet vezetője a BBC Radio 4 állomásnak nyilatkozott. Kijelentésével arra reagált, hogy Donald Trump amerikai elnök kilátásba helyezte a megállapodás felbontását, mert érvelése szerint az nem akadályozza meg, csupán elodázza annak lehetőségét, hogy Irán nukleáris fegyvert fejlesszen ki. A lépés feszültséget keltett Iránnal, valamint az Egyesült Államokkal szövetséges államokkal is, amelyek megőriznék az egyezséget.

Guterres kifejtette, „ha egy napon lesz egy jobb megállapodás, amely az előző helyébe kerül, az rendben lévő lenne, de az egyezséget nem mondanánk fel, csak abban az esetben, ha van helyette jobb megoldás". Mint mondta, az atomalku nagyon fontos diplomáciai vívmány volt. Éppen ezért úgy vélekedett, hogy fontos lenne megőrizni. Szerinte ugyanakkor vannak olyan területek, amelyekkel kapcsolatban lehetne értelmes párbeszédet folytatni, mert a közel-keleti régió nagyon veszélyes helyzetben van.

Az ENSZ-főtitkár egyben úgy vélekedett, hogy megérti a régió egyes, Irán befolyása miatt nyugtalankodó országok aggodalmait. Ezzel összefüggésben azonban el kell választani a kérdéseket egymástól.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt állandó tagja és Németország, illetve Irán 2015 júliusában állapodott meg a Teherán atomprogramját szabályozó átfogó közös cselekvési tervről. A megállapodás előírja az Irán ellen a BT, az Egyesült Államok és az Európai Unió által bevezetett szankciók feloldását, cserébe azért, hogy Teherán korlátozza és nemzetközi ellenőrzés alá helyezi nukleáris programját. Az alku 2016 januárjában lépett a megvalósítás szakaszába.