Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az EU felfüggeszti az Afganisztánnak nyújtott támogatás egy részét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 13. 13:02

Az Európai Unió november 12-én, hétfőn bejelentette, hogy felfüggeszti egy Afganisztánnak szánt 20 millió eurós támogatás kifizetését. Vygaudas Usackas, az EU kabuli nagykövete közleményében kifejtette, hogy az igazságszolgáltatás reformjára szánt összeget amiatt függesztették fel, mert nem tapasztaltak előrehaladást ezen a területen.

A segély annak a 60 millió eurós támogatásnak a része, amellyel az EU – az Omar Zahlival afgán pénzügyminiszterrel kötött megállapodás alapján – a hatékony kormányzás és a mindenki számára egyenlő elbánást biztosító igazságszolgáltatási rendszer kiépítéséhez kíván hozzájárulni.

„Az EU eltökélt Afganisztán támogatására, mindazonáltal hangsúlyozza, hogy a tokiói megállapodások szellemében ez a támogatás attól függ, hogy az afgán kormány betartja-e a reformok ütemét, amelyben megállapodtunk" – mutatott rá Vygaudas Uzackas.

Arra a júliusi tokiói csúcstalálkozóra utalt, amelyen a hitelezők vállalták, hogy 2015-ig 16 milliárd dollárt nyújtanak Afganisztánnak, hogy az országot ne rázza meg, ha – mint jelenleg tervezik – 2014-ben a NATO erőit kivonják onnan. Kabulnak a támogatás fejében reformokat kell életbe léptetnie, többek között az emberi jogok tiszteletben tartása, a nők jogainak biztosítása és a korrupció elleni harc területén.

Az afgán költségvetés nagy részét külföldi segélyekből finanszírozzák. Kabulban attól tartanak, hogy a katonai kivonás után kiszáradnak ezek a források, ami kedvezőtlenül hatna az ország jövőjére.

Az EU tízéves együttműködési megállapodásról tárgyal Kabullal, a megbeszélésesek harmadik szakaszát a héten tartják Brüsszelben – emlékeztetett a nagykövet.