Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Európai Unió katonákat küldene a mali hadsereg kiképzésére

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 31. 17:49

Az Európai Unió fontolgatja, hogy katonákat küldjön a mali hadsereg kiképzésére. Az afrikai országba ugyanis szélsőséges iszlamista csoportok fészkelték be magukat, és az esetleges terrorakciók az egész térséget, valamint Európát is fenyegetik – jelentette október 30-án, kedden a brit hírügynökség pontosan meg nem jelölt uniós forrásokra hivatkozva.

Mintegy kétszáz, kiképzési feladatokat ellátó katonáról lenne szó, aki nem venne részt harci cselekményekben. Az EU szerepvállalása azon nemzetközi erőfeszítések keretébe illeszkedik, melyek célja, hogy eltávolítsák az afrikai ország északi részében gyülekező terroristákat és „szent háborús" harcosokat.

Az unió október 19-i csúcsértekezletén a vezetők megállapították, hogy a mali válság „közvetlen fenyegetést" jelent Európára is.

A katonai beavatkozásra három európai terv körvonalazódik: katonák kiképzése, avagy a kiképzés mellett még a helyi hadsereg átszervezése is. A harmadik variáció a tényleges katonai bevetésekben való részvétel lenne, de ezt a tagállamok nem akarják megkockáztatni – mondták a források.

A legjobbnak jelenleg azt tartják, hogy nagyjából kétszáz katona foglalkozzék kiképzéssel és átszervezéssel, s ugyanennyi az ő védelmükkel. Mali hadserege 6-7 ezer fős, rosszul van felszerelve és kiképezve, harci morálja alacsony, amit bizonyít az is, hogy tavasszal fellázadt, ezzel nyitva teret az előrenyomuló szélsőségesek előtt.