Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az iraki erők tavasszal támadást indítanak Moszul visszavételére

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 20. 23:38

Tucatnyi iraki dandár – 20-25 ezer katona – áprilisban vagy májusban támadást indít, hogy visszafoglalja az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettől Irak második legnagyobb városát, Moszult – közölte Washingtonban február 19-én, csütörtökön egy magas rangú amerikai katonai tisztségviselő a közel-keleti és a közép-ázsiai térségért felelős amerikai Középső Parancsnokság (CENTCOM) képviseletében.

A név nélkül nyilatkozó illetékes, aki első ízben hozott nyilvánosságra részleteket a készülő moszuli offenzíváról, kijelentette, hogy hamarosan megkezdődik öt iraki dandár koalíciós kiképzése. Ezek alkotják majd az offenzíva fő erejét.

A tartalékot három kisebb létszámú dandár alkotja, a kurd pesmergák három dandárjának pedig az lesz a feladata, hogy északról és nyugatról feltartóztassák az IÁ erőit. A moszuli rendőrség tagjaiból és a törzsi csapatokból egy további alakulatot hoznak létre, amelynek ellenőrzése alá kell majd vennie a várost, miután a katonai egységek megtisztították azt az IÁ harcosaitól.

A műveletben az iraki terrorelhárító erők egy, az amerikai különleges egységek által kiképzett dandárja vesz majd részt. Az Egyesült Államok a művelethez a kiképzés, a légi támogatás, a felderítés és a megfigyelés terén nyújt majd támogatást.

Az IÁ fegyveresei tavaly júniusban foglalták el Moszult. Amerikai becslés szerint a városban jelenleg az IÁ 1-2 ezer fegyverese tartózkodik. Moszul lakossága 2008-as adatok szerint 1,8 millió volt, ez a legnagyobb város, amelyet az IÁ „kalifátusa" meghódított.

A terv az, hogy a várost még a nyári hőség beköszönte és a ramadán hónapja előtt visszafoglalják. Ugyanakkor, ha az offenzívához nem jönnek létre a szükséges feltételek, akkor a nyilatkozó katonai vezető szerint nem kizárt a halasztás sem. Az időzítés alapvetően az iraki erők készültségén múlik majd.

Az illetékes bejelentette, hogy Katar is belegyezett egy olyan tábor befogadásába, amelyben szíriai felkelőket fognak kiképezni az IÁ elleni harcra. Korábban Törökország, Jordánia és Szaúd-Arábia nyitotta meg területét az ilyen kiképzés előtt.

A nyilatkozó kijelentette: az CENTCOM az Irakba vetett bizalom jeleként közölte ilyen szokatlan módon a sajtóval a készülő offenzíva részleteit. Mint mondta, a haditervet az irakiak készítették elő.