Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az iraki hadsereg elfoglalt egy stratégiai települést Tikrít közelében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 8. 8:17

Az iraki hadsereg és szövetséges milíciák visszafoglalták a Tikrít közelében fekvő, stratégiai fontosságú ad-Dúr települést az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezettől a kormányerők által Tikrít visszavételére indított átfogó offenzíva ötödik napján – számolt be március 6-án, pénteken az iraki állami televízió.

Független források egyelőre nem erősítették meg az értesülést. Iraki tisztségviselők a Reuters brit hírügynökségnek arról számoltak be, hogy a katonák csupán ad-Dúr déli és keleti részét tartják ellenőrzésük alatt. Hádi al-Amíri, a műveletben részt vevő legnagyobb síita milícia vezetője azonban azt mondta, teljesen felszabadították a települést, és szombaton a Tikríttől északra fekvő al-Alám ellen indítanak támadást.

Ad-Dúr bevétele és Tikrít elfoglalása is szimbolikus jelentőséggel bír az irakiaknak. 2003-ban az amerikai erők Szaddám Huszein megbuktatott szunnita elnököt több száz hívével együtt ad-Dúrban fogták el.

Pénteken tisztségviselők azt mondták, a Szaddam-rezsim második számú vezetőjének számító Izzat Ibrahím ad-Dúrinak a településen lévő birtokát is bevették, aki jelenleg a dzsihadisták prominens szövetségese. A férfi tavaly esküdött hűséget az IÁ-nak, s ez is hozzájárult ahhoz, hogy a szunnita szélsőségesek felszabadítókként foglalják el a síita többségű kormány által háttérbe szorított szunniták lakta területeket.

Az iraki hadsereg mintegy 30 ezer katona és a légierő részvételével átfogó offenzívát indított a Bagdadtól 170 kilométerre északra fekvő Tikrítnek – Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor szülővárosának – visszavételére, de a művelet a rejtőzködő orvlövészek és az utak mentén elhelyezett robbanószerkezetek miatt lassan halad. Az Iszlám Állam tavaly júniusban indított villámhadjárata során foglalta el a várost.