Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az iraki koalíciós erők légicsapásokkal készítik elő az offenzívát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. augusztus 17. 8:06

Irak és a vele szövetséges nemzetközi koalíciós erők légiereje légicsapásokat hajtott végre az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet kezén maradt nyugat-iraki Tell-Áfárban, a város tervezett offenzíváját előkészítendő – jelentette be augusztus 15-én, kedden az iraki légierő parancsnoka.

Az iraki rendőrség és a síita milíciákat tömörítő Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) is bejelentette már hétfőn, hogy Tell-Áfár visszafoglalására készülnek az iraki kormányerők és szövetségeseik. A keddi közlés szerint már akkor folytak a légicsapások.

A város Moszultól 70 kilométerre nyugatra fekszik, ahol az Iszlám Állam három éve kikiáltotta a kalifátust, és ahonnan júliusban kiűzték.

Helyi vezetők szerint mintegy ezer dzsihadista sáncolta el magát az IÁ által 2014-ben elfoglalt a városban.

Az IÁ érkezése előtt Tell-Áfárnak mintegy 200 ezer lakosa volt, többségükben türkmének, a város síita enklávénak számított a többségében szunniták lakta térségben.

Tell-Áfáron kívül a Kirkuk kormányzóságban, Bagdadtól 300 kilométerre északra fekvő Havíja is az Iszlám Állam kezén van. A dzsihadisták továbbra is tartják magukat a nyugat-iraki el-Anbár tartományban, egyebek mellett a Szíriával határos Káim térségében.