Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az izraeli legfőbb ügyész ellenzi a palesztin terroristák holttestének visszatartását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. augusztus 19. 14:48

Az izraeli legfőbb ügyész szakvéleménye szerint indokolatlan a palesztin terroristák holttestének visszatartása – jelentette a helyi közszolgálati rádió augusztus 18-án, csütörtök reggel.

Aviháj Mendelblit úgy véli, nem indokolható az a gyakorlat, hogy az izraeli biztonsági hatóságok nem adják ki a merényletek elkövetése közben meghalt palesztinok földi maradványait a hozzátartozóknak.
Mendeblit közölte, hogy áttekintette ezt a kérdést a különböző biztonsági szervezetek vezetőivel, és megállapították, hogy nincsenek olyan „biztonsági feltételek", amelyek igazolnák a holttestek átadásának megakadályozását.

A legfőbb ügyész közleményében leszögezte, hogy „nem találtak biztonsági okot a terroristák holttestének visszaadása ellen".

A főügyész Avigdor Liberman védelmi miniszter egy korábbi kijelentésével szemben fogalmazta meg jogi álláspontját.
Az ügy előzménye Liberman néhány nappal korábbi nyilatkozata, amelyben közölte, hogy ő maga hajlandó elmenni a legfelsőbb bíróságig, hogy ott megmagyarázza, miért szükséges szerinte visszatartani a merénylők holttestét.
A palesztinokkal szembeni keményvonalas véleményéről ismert védelmi miniszter az ügy megvitatását kérte az izraeli kormánytól, noha felfogásával kisebbségbe került a legfőbb ügyésszel, az igazságügyi minisztériummal és a védelmi ügyek vezető tisztségviselőivel szemben.