Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az OPCW jóváhagyta a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésének tervét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 17. 13:01

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) jóváhagyta november 15-én, péntek este a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésének részletes tervét, de egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik országban lesz ennek a helyszíne, mert Albánia néhány órával korábban elutasította az Egyesült Államok azon kérését, hogy vállalja el a feladatot. Az OPCW döntéséről a szervezet hivatalos képviselői tájékoztatták a hírügynökségeket.

A szíriai vegyi fegyverek megsemmisítéséről szóló orosz-amerikai megállapodás értelmében péntek volt a határideje annak, hogy a hágai székhelyű OPCW végrehajtó tanácsa jóváhagyja a tervet.

Az OPCW közleménye szerint 2014. február 5-ig el kell szállítani Szíriából és „a lehető legbiztonságosabb, leggyorsabb módon" meg kell semmisíteni az országban összegyűjtött 1300 tonna szarint, mustárgázt és egyéb mérgező anyagot, kivéve az izopropanolt, amely a szarin egyik fő alkotóeleme, és ezt magában Szíriában semlegesítenék. Ezek közül a legveszélyesebb anyagokat már december 31-ég el kell elszállítani az országból.

A szíriai hatalom által bejelentett vegyifegyver-gyártó létesítményeket december 15-e és 2014. március 15-e között kell felszámolni. A legveszélyesebb anyagokat 2014 áprilisáig, a többit pedig az év június 30-ig kell megsemmisíteni – olvasható a közleményben.

Malik Ellahi, az OPCW vezérigazgatójának politikai tanácsadója közölte a sajtóval: azután, hogy Tirana nem hajlandó a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítéséhez területet biztosítani, e pillanatban nem tudja megmondani, hogy a feladatot melyik országban fogják elvégezni. „A végrehajtó tanács azonban biztos abban, hogy van alternatív helyszín, és hogy ezeket az anyagokat el fogják szállítani Szíriából." Tirana elutasításával kapcsolatban Ellahi azt mondta: „Ez Albánia szuverén döntése".

Jan Psaki, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője pedig azt mondta az albán döntéssel kapcsolatban, hogy az nem árthat az albán-amerikai kapcsolatoknak. „Nagyra becsüljük, hogy Albánia komolyan gondolkodott azon, hogy vállalja a vegyi fegyverek megsemmisítését. A nemzetközi közösség folytatja a vitát arról, hogy hogyan lehetne a leghatékonyabban és a leggyorsabban, mégis a legbiztonságosabban felszámolni a szíriai vegyi fegyvereket" – mondta a szóvivő.

Az OPCW egy név nélkül nyilatkozó forrása még a tiranai elutasítás bejelentése előtt azt mondta, hogy Washingtonnak van tartalék jelöltje. Albánia mellett korábban Belgium és Franciaország is felmerült lehetséges helyszínként.