Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az orosz kémnek jelentkező brit altisztet nyolc évre ítélték

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 13. 21:40

Nyolc év börtönre ítéltek december 12-én, szerdán Londonban egy brit haditengerészeti altisztet, mert hadititkokat kívánt kiszolgáltatni Oroszországnak. A 30 éves Edward Devenney azért bukott le, mert akiket orosz ügynököknek vélt, valójában a brit titkosszolgálat, az MI5 emberei voltak.

Az északír férfi tizenegy éven át szolgált a haditengerészetnél, és brit atom-tengeralattjárók útvonaláról, illetve bizonyos rendszereik kódrendszeréről lett volna hajlandó titkos információkat kiadni.

Mint a tárgyalást idéző sajtóbeszámolókból kiderül, Devenney célja elsősorban nem anyagi jellegű volt. Egyszer azt mondta, hogy „ártani kíván a haditengerészetnek", mert nem engedték, hogy részt vegyen olyan kiképzéseken, amelyek révén előléptetést érhetett volna el. Korábban már nemi erőszakkal is vádolták (bár abban az ügyben felmentették), emellett depresszív hajlamáról és iszákosságáról is szóltak feljegyzések. Elbocsátással is fenyegették magatartása miatt, továbbá azért, mert túlzásba vitte a hiányzásokat.

Az altisztet márciusban tartóztatták le Plymouth kikötőjében, azóta őrizetben volt. Bírósági meghallgatása során már beismerő vallomást tett, és abban is bűnösnek mondta magát, hogy megszegte a katonai titoktartásra vonatkozó szabályokat.

Devenney maga kereste a kapcsolatot a az orosz nagykövetséggel, de ezzel felkeltette a brit titkosszolgálat figyelmét.

Vádlói szerint „története nem más, mint klasszikus hazaárulás".