Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ukrán elnök megegyezett az ellenzékkel a válság rendezéséről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 22. 8:05

Az elmúlt napok több tucat halálos áldozatot követelő összecsapásai után Viktor Janukovics ukrán elnök – jelentős engedményt téve – február 21-én, pénteken megállapodást kötött az ellenzéki vezetőkkel a három hónapja húzódó belpolitikai válság megoldásáról. Az egyezség komolyan befolyásolhatja Ukrajna politikai jövőjét.

A parlament több kulcsfontosságú törvényt fogadott el, köztük a 2004-es alkotmányhoz való visszatérésről, ami szűkíti Janukovics jogköreit. A büntető törvénykönyv parlamenti módosításával megnyílt az út Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő szabadon bocsátása előtt. Egyelőre bizonytalan, hogy a radikális tüntetők elfogadják-e az elnök és a parlamenti ellenzék megállapodását.

1595967376

Kormányellenes tüntetők várakoznak a barikádon Kijevben, a Függetlenség terén 2014. február 21-én.
(fotó: Beliczay László/MTI)

Az Európai Unió közvetítésével Janukovics államfő és a parlamenti ellenzék három vezetője, Arszenyij Jacenyuk, Vitalij Klicsko és Oleh Tyahnibok által megkötött megállapodás alapján szeptemberig alkotmányreformot kell kidolgozni.
„A megállapodás aláírói kinyilvánítják szándékukat, hogy koalíciót hoznak létre és nemzeti egységkormányt állítanak fel az aláírástól számított 10 napon belül. Az elnökválasztást az új ukrán alkotmány elfogadása után azonnal, de legkésőbb 2014. december végéig megrendezik, új választási törvényt fogadnak el, és új központi választási bizottságot hoznak létre arányos alapon, az EBESZ és a Velencei Bizottság szabályai szerint" – áll a közleményben.

A dokumentum szerint az ukrán hatóságok nem fognak bevezetni rendkívüli állapotot az országban, és a parlament „elfogad egy harmadik törvényt a büntetőjogi felelősség alóli mentesítésről, amely ugyanazon törvénysértésekre vonatkozik, mint a 2014. február 17-i törvény".

A parlament ezután törvényt fogadott el a 2004-es alkotmányhoz való visszatérésről, és arról, hogy feltétel nélküli amnesztiát biztosítanak mindazoknak, akiket a kormányellenes tüntetésekkel kapcsolatban tartóztattak le. Majd a törvényhozás felmentette tisztségéből Vitalij Zaharcsenko ügyvezető belügyminisztert. A képviselők szerint ő a felelős a tüntetők elleni brutális fellépésért és civilek haláláért. Ezután a törvényhozás úgy módosította a büntető törvénykönyvet, hogy lehetővé váljon Julija Timosenko volt kormányfő, ellenzéki vezető szabadon engedése a börtönből.

Orosz illetékesek bírálták a megállapodást, amelynek tervezetét az orosz közvetítő Vlagyimir Lukin, Oroszország emberi jogi biztosa nem írta alá. Lukin szerint nem világos, ki és hogyan fogja végrehajtani az ukrajnai válság rendezését célzó megállapodást. Leonyid Szluckij, az orosz alsóház szovjet utódállamokkal foglalkozó bizottságának elnöke úgy nyilatkozott, hogy a megállapodás a Nyugat érdekeit szolgálja, amelyek „el akarják szakítani Ukrajnát Oroszországtól".

A rendőri erőszak miatt felháborodott radikális tüntetők péntek késő délután nem mutattak készséget arra, hogy elhagyják sátortáborukat a kijevi Függetlenség terén. A megállapodás bejelentése után egymásután léptek a színpadra, és jelentették ki, hogy nem örülnek az alkunak, nem azt kapták, amit szerettek volna. A parlamenten kívüli különféle ukrán nacionalista mozgalmakat tömörítő Jobb Szektor, amely aktív részese volt a rendőrséggel vívott véres összecsapásoknak, már be is jelentette: nem fogadja el a megállapodást, és folytatja harcát „az országot kormányzó rezsim eltávolításáig".

1595967376

Füstölgő barikádmaradványok a kormányellenes tüntetőt és a rohamrendőrök összecsapása után a Függetlenség terén Kijevben, 2014. február 20-án.
(fotó: Beliczay László/MTI)

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter egy hírtévé kamerája előtt azt üzente a radikális tüntetőknek: ha nem támogatják a megállapodást, akkor jön a rendkívüli állapot a hadsereggel. „Mindannyian halottak lesztek" – tette hozzá.
A megállapodás létrejöttében oroszlánszerepet vállaló német, francia és lengyel külügyminiszter viszont közös nyilatkozatban méltatta pénteken „a szemben álló felek bátorságát és elszántságát". Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius és Sikorski egyúttal az erőszak és mindenféle konfrontáció azonnali beszüntetésére hívtak fel.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) „szigorú intézkedéseket hoz az állam területi épsége és sérthetetlensége ellen irányuló támadások megakadályozására" és büntetőjogi eljárást indít az ilyen tevékenységekben részt vevő személyek ellen – figyelmeztetett a titkosszolgálat közleményében.

Az SZBU szerint az ukrajnai helyzet arról tanúskodik, hogy egyes politikusok, önkormányzati képviselők, társadalmi szervezetek vezetői, radikális nézeteket valló emberek kísérletet tesznek arra, hogy előkészítsék a talajt a társadalmi konfliktus mélyítéséhez, s autonómiakövetelő és szakadár nézeteket terjesszenek a lakosság körében. A titkosszolgálat szerint ez az egységes ukrán állam létezésének a megszűnéséhez és az állami szuverenitás elvesztéséhez vezethet. Az SZBU értesülései szerint egyes képviselők „tárgyalásokba kezdtek külföldi államok képviselőivel", és „már nyíltan folynak tárgyalások az ország esetleges több részre osztásáról, megsértve az alkotmányos rendet".

Közleményben üdvözölte az ukrán válság megoldását célzó kijevi megállapodást José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és Francois Hollande francia államfő.