Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Belgium és Hollandia kész katonailag részt venni az Iszlám Állam elleni koalícióban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 19. 17:49

Belgium kész harci gépeket és különlegesen kiképzett egységeket küldeni az Irak területének egy részét ellenőrzése alatt tartó terrorszervezet, az úgynevezett Iszlám Állam ellen az Egyesült Államok vezetésével szervezett erők kötelékébe – jelentette be szeptember 18-án, csütörtökön a belga védelmi minisztérium.

A minisztérium szóvivője szerint Pieter de Crem, a tárca vezetője a hozzájárulás három lehetséges módját is fontolóra vette, de még várják a hivatalos felkérést az Egyesült Államoktól. Az egyik opció szerint Belgium hat F-16-os vadászgépet kínálna pilótákkal, illetve 120 fős kiszolgáló személyzettel a földi katonai műveletek támogatására. A második lehetőség értelmében Brüsszel két C-130-as szállítógépet bocsátana a koalíció rendelkezésére. Felmerült harmadik eshetőségként az is, hogy Belgium egy 35 fős különleges egységet küldene Irakba, amely a helybéli harcosok kiképzésében venne részt.

Belgiumban bármilyen jellegű kötelezettségvállalást a parlamentnek kell jóvá hagynia, azonban minden jel szerint széles körű egyetértés van a pártok között a koalícióban való részvétel támogatásához.

Belgiumhoz hasonlóan Hollandia is kész az iszlám terrorizmus elleni nemzetközi koalícióban való részvételre – közölte a Trouw című holland lap. Kormánykörökhöz közel álló forrásokat idézve az újság úgy tudja, hogy a hágai kormány F-16-os vadászgépeket bocsátana a nemzetközi erők rendelkezésére, és szándékában áll fegyverutánpótlással segíteni a muszlim terroristákkal szemben álló kurd egységeket is – tette hozzá az újság. A lap szerint az akcióban való részvételről pénteki ülésén tárgyal a holland kormány, a hírek szerint azonban a kormányban nincs ellenzője a tervnek.