Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Betonfalat építenek a törökök az Iszlám Állam ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. augusztus 16. 12:02

A török hadsereg három méter magas és hét kilométer hosszú betonfalat épít a szíriai határon, hogy megvédje az országot a déli irányból jövő támadásokkal szemben – értesült augusztus 14-én, pénteken a török sajtó.

Kiszélesítik a Hatay tartományban fekvő Reyhanli városfalát, hogy megakadályozzák az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet Aleppóból érkező fegyvereseinek behatolását – jelentette az Anadolu török kormánypárti hírügynökség.

A határ más szakaszain több mint 360 kilométer hosszú árkot ástak, 70 kilométer hosszan sáncot emeltek, és 145 kilométeren felújították a szögesdrótkerítést – írta a hírügynökség.

Hatayon át vezet az egyik fő útvonal, amelyen a négy éve tartó szíriai háború elől menekülő 1,8 millió ember átvonult.

A tartományban 2013-ban gépkocsiba rejtett pokolgéppel követtek el merényletet, az 52 ember életét oltotta ki. Törökország a merényletet egy Bassár el-Aszad szíriai elnök titkosszolgálatával kapcsolatban álló török szélsőbalos szervezetnek tulajdonította, ez utóbbi azonban tagadta a vádat.

A július 20-án a dél-törökországi Surucban elkövetett merényletben a kurdok ügyét támogató 33 fiatal halt meg.

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) harcosai azzal vádolták meg a kormányt, hogy nem védi meg a kurd lakosságot, és felmondták a 2013-ban kihirdetett tűzszünetet. Törökország július 24-én terrorellenes háborút indított, amelynek célpontja a PKK csakúgy, mint az IÁ-nak a szíriai és iraki határ mentén harcoló fegyveresei.