Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Botrány: kecske a cirkálón

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2015. május 5. 21:26

Mit keresett Charlie, a törpekecske az amerikai haditengerészet USS LAKE ERIE (CG-70) cirkálóján? Az egyszerű válasz: Hawaii-ról a napfényes Dél-Kaliforniába utazott. Ehhez a Ticonderoga-osztályba tartozó cirkáló hadihajó látszott a legjobb megoldásnak – legalábbis a tengerészek szerint.

A jelenleg is hivatalos vizsgálat eddigi adatai szerint az egész egy 2012-es tréfából indult ki. Jack Johnson, a hajó leendő vezető altisztje úgy gondolta, kellene egy kecske, amivel méltóképp lehetne díszíteni az altisztek étkezdéjét – mely a tengerészszlengben csak kecskeólként ismeretes. Nosza, az elképzelést tett követte: a beosztottak eleget tettek a népszerű főnök kérésének. Jó ötletnek látszott, hogy plüss helyett igazi kecske kerüljön a fedélzetre, így a hajó már az akkor még Jack névre hallgató négylábúval indult neki az egy hetes útnak. A valamikor Charlie-vá vált kecske kapott személyre szabott egyenruhát, melyre az E-9 (Master Chief Petty Officer) rangjelzés is felkerült. Az állat a legénység kedvence lett, s rendszeresen részt vett a fedélzeten rendezett eseményeken is.

1595993141

2014 szeptemberében a USS LAKE EIRE anyakikötője megváltozott, így San Diego-ba indult a cirkáló és legénysége – a kecskével együtt, hiszen egy csapat, akárhány láb. Charlie az utat a tatfedélzeten kikötve vészelte át, különösebb probléma nélkül.

A hajó vezetőit értékelő felettesek azonban nem voltak elragadtatva, amikor hírét vették az extra altisztnek. Mint a vizsgálatból kiderült, a tengerészek tulajdonképpen nem vétettek az amerikai haditengerészet szabályai ellen, hiszen semmi nem tiltja élőállat szállítását. Baj volt viszont a kaliforniai állategészségügyi szabályokkal. Elméletileg a kecskét az utazás előtt állatorvosnak kellett volna megvizsgálnia, az azonosító adatokat tartalmazó mikrochippel kellett volna ellátni s a tulajdonosnak kérvényeznie kellett volna az állat behozatalát, csakúgy, mintha kutyáról, macskáról vagy más háziállatról lett volna szó.

A kecske jelenlegi tartózkodási helye nem ismeretes, csak az, hogy békésen legelve élvezi a leszerelés utáni éveket.