Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brahimi: a szíriai konfliktus lángba boríthatja a régiót

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 18. 19:32

Ha a szíriai konfliktus rendezésére nem találnak megoldást, az „lángba és vérbe” fogja borítani a régiót – figyelmeztetett október 17-én, szerdán Libanonban Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja.

1595943331

„Ez a válság nem marad a végtelenségig Szíria határain belül. Rendezni kell, különben súlyosbodik, átlépi a határokat, lángba és vérbe borítja a régiót" – fogalmazott a diplomata, aki egy hete kezdett útjának keretében a térség befolyásosnak számító országaiba látogat el. Brahimi egyúttal felszólította a szembenálló feleket arra, hogy a legszentebb muzulmán ünnep, az október 26. és 28. között tartandó Íd al-adha idejére tartsanak fegyverszünetet. Bassár el-Aszad szíriai elnököt pedig külön arra kérte, vállaljon ebben vezető szerepet. Hozzátette: ez egy „parányi" lépés lenne a válság befejezése felé.

Dzsihád Makdisszi szíriai külügyi szóvivő a SANA állami hírügynökség jelentése szerint szerdán reményét fejezte ki, hogy eredményre vezetnek a különmegbízott tárgyalásai. Hangsúlyozta: Damaszkusz üdvözöl bármilyen konstruktív javaslatot, ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy ha megszületik egy béketerv, azt mindkét fél tartsa tiszteletben. A Brahimi által kért tűzszünetnek azonban a szíriai kormány szerint nincs sok esélye a sikerre, mert a Bassár el-Aszad elnök hatalmának megdöntésére törekvő felkelőknek nincsen egy egyesített vezetőségük, amely hivatalosan is jóvá tudná azt hagyni.

Nabíl al-Arabi, az Arab Liga főtitkára szerdán Kairóban újságíróknak nyilatkozva azt kérte a szíriai kormánytól és az ellenzéktől is, hogy tartsák tiszteletben a Brahimi által indítványozott tűzszünetet.

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter egy kereskedelmi televízió által szerdán sugárzott beszélgetésben azt mondta, országa támogatja és hasznosnak tartja Brahimi javaslatát. Megjegyezte, a kezdeményezés mellé állt Irán is, amire a Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök és Recep Tayyip Erdogan török kormányfő közötti kétoldalú megbeszélésen, Bakuban derült fény.

1595943331

Egy szerdán közölt interjúban Abdel-Bászet Szaida, a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy a jelenlegi szíriai fejlemények hosszú távon a szomszédos országokra nézve is veszélyt jelentenek. Mint mondta: naponta 150-200 embert ölnek meg a közel-keleti országban, és ez a helyzet azt vetíti előre, hogy előbb-utóbb a szíriai társadalom valamennyi szegletébe beférkőznek a szélsőséges ideológiák.

Szerdán a felkelők lelőttek egy harci repülőgépet Maaret al-Noomane közelében; a települést a hadsereg megpróbálja visszafoglalni az ellenzék tagjaitól – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). Közben a francia hírügynökség úgy értesült, hogy merényletektől tartva Damaszkuszban megerősítették a kormányzati épületek biztonságát, betontömböket helyezve köréjük.

A libanoni határ közelében lévő falvak lakói és aktivisták szerdán arról számoltak be, hogy a környéken szinte mindennapossá váltak a harcok a Hezbollah fegyveresei és a felkelők között. A libanoni síita szervezet a damaszkuszi rezsim egyik legfőbb szövetségesének számít.