Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brahimi: a szíriai válság fenyegetés a világ számára is

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 16. 20:33

A szíriai válság fenyegetést jelent nem csupán a szíriai nép, hanem az egész térség és az egész világ számára is – jelentette ki szeptember 15-én, szombaton Damaszkuszban Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja, miután találkozott Bassár el-Aszad elnökkel.

1595941562

Diplomáciai források szerint a megbeszélés „kedvező légkörben" folyt. A különmegbízott, aki szeptember elején lépett a posztot addig betöltő Kofi Annan helyébe, azzal a szándékkal érkezett a napokban Damaszkuszba, hogy a kormány és az ellenzék tagjaival egyaránt tárgyalóasztalhoz üljön (ez utóbbiak közül azokkal, akiket a hatalom „megtűr") az országot vérbe borító konfliktus rendezése érdekében.

„Úgy gondolom, mindenki egyetért abban, hogy meg kell állítani a vérontást, ismét meg kell teremteni a harmóniát, és remélem, hogy ez sikerülni fog nekünk" – mondta három nappal korábban a szíriai békefolyamatért felelős különmegbízott.

A szíriai államfővel lezajlott találkozása után a diplomata újságírók előtt hangsúlyozta: a válság napról napra mélyül, ezért égetően fontos, hogy azt megfelelő módon rendezzük. Brahimi elmondta: Aszad ígéretet tett neki, hogy segíteni fogja őt ez irányú erőfeszítéseiben. A különmegbízott jelezte: mielőtt visszatérne New Yorkba a Biztonsági Tanács ülésére, illetve a BT-ülést követően is látogatást tesz azokban az országban, amelyek érdekeltek a szíriai válság megoldásában, vagy befolyással rendelkeznek ezen a téren.

Brahimi azt is elárulta, hogy visszatér még Damaszkuszba.

Beismerte, hogy egyelőre nincs konkrét rendezési terve, de mindenképpen kidolgozza majd, miután meghallgatta minden félnek az álláspontját az országon belül, a térségben, illetve nemzetközi szinten. „Remélem, hogy képes leszek – ha kis mértékben is – segíteni a szíriai népnek" – mondta Lahdar Brahimi.