Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brit haderőcsökkentés

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 24. 13:16

Nagy-Britannia a hatodával csökkenti haderejét takarékossági okokból. A leépítés utolsó, 1500 fős részletét január 23-án, csütörtökön ismertette Philip Hammond védelmi miniszter a brit parlamentben.

2010-ben a brit szárazföldi hadsereg 102 ezer fős volt, 2018-ra 82 ezres lesz a létszáma, azaz húszezer katonától válik meg. A haditengerészetben hatezerrel fognak kevesebben szolgálni négy év múlva, a légierőnél ötezer fős lesz a létszámcsökkentés.

Hammond hangsúlyozta, hogy a brit haderő a világ egyik legütőképesebb, legjobban felszerelt és legjobban képzett serege marad amellett, hogy Nagy-Britannia megengedheti magának a fegyveres testület tartós finanszírozását.

A hadsereg karcsúsítása miatt az ellenzékben lévő Munkáspárt azzal vádolta a kormányt, hogy kockára teszi Nagy-Britannia nemzetbiztonságát és cserben hagy hivatásos katonákat családjaikkal együtt.

A brit lépést bírálta Robert Gates, az Egyesült Államok volt védelmi minisztere is a minap. Gates azt mondta, hogy a csökkentés után Nagy-Britannia nem lesz teljes értékű társa az Egyesült Államok haderejének.

Hammond nyomatékkal elutasította Gates minősítő megjegyzését.

„Minden tiszteletem Gatesé, de már több éve nem védelmi miniszter" – mondta Hammond hozzátéve, hogy volt kollégájának hiányosak az ismeretei a brit védelmi politika egyes részeiről.