Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bűnsegédletért elítélték Hágában Germain Katanga kongói hadurat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 8. 20:42

Gyilkossághoz és fosztogatáshoz nyújtott bűnsegédletért ítélték el március 7-én, pénteken a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) Germain Katanga kongói hadurat, de felmentették a tevőleges és tömeges emberölés, a nemi erőszak, a szexrabszolgaságra kényszerítés és a gyerekek katonának való besorozása vádak alól.

Katangát és egy másik kongói hadurat, Mathieu Ngudjolo Chuit 2009 novemberében állították bíróság elé Hágában háborús és emberiesség elleni bűncselekmények vádjával, amelyek abban testesültek meg, hogy 2003 februárjában a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén, Ituri régióban parancsot adtak félkatonai alakulatuknak egy falu lerohanására. Lőfegyverekkel és bozótvágó késsel felszerelkezett embereik – köztük gyerekek – több mint 200 civilt lemészároltak, nőket erőszakoltak meg, és fosztogattak.

A vádlottakat a kongói kormányerők fogták el és adták át a nemzetközi bíróságnak.

Ngudjolo Chui ellen már 2012 decemberében ítéletet hoztak, felmentették őt az összes vád alól, mert a bíróság szerint nem lehetett egyértelműen személyéhez kötni a kétségkívül elkövetett barbár cselekményeket. A Bruno Cotte vezette bírói testület a pénteki ítélet indoklásában elmondta, hogy Katanga látta el embereiket lőfegyverekkel, és ha azok nincsenek, a támadásnak nem lett volna olyan sok áldozata.

A három bíróból egy nem ért egyet az ítélettel, mert a testület hónapokkal ezelőtt megváltoztatta a Katanga elleni vádak jellegét, és ezzel szerinte megfosztotta őt a védekezés lehetőségétől, vagyis megsértették a jogait, ami miatt a per igazságtalan volt. Katangát eredetileg mint „közvetlen társtettest" vádolták meg, de ezt „bűnsegédre" változtatták, amivel tulajdonképpen enyhítették a vádat. A bíróság a változtatáskor értesítette is erről Katanga védőit. A büntetési tételt később hirdetik ki.

Az ICC a nemzeti igazságszolgáltatások kiegészítésére jött létre: csak akkor gyakorolhatja joghatóságát, ha az adott ország bíróságai nem hajlandók vagy nem tudnak kivizsgálni népirtással, emberiesség elleni és háborús bűncselekményekkel kapcsolatos vádakat. Ez volt a második per és ítélet a 2002-ben felállított állandó nemzetközi törvényszéken.