Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cannes-ban is megemlékeztek a manchesteri áldozatokról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. május 24. 15:15

A cannes-i fesztiválon az elmúlt évtizedekben díjat nyert sztárokkal ünnepelte május 23-án, kedd este 70. évfordulóját a világ legrangosabb filmes találkozója, ahol a filmes világ külön megemlékezett az előző napi manchesteri robbantás áldozatairól és sérültjeiről.

„A filmművészet Manchesterrel van, ma este rájuk gondolunk" – mondta megnyitó beszédében Pierre Lescure fesztiválelnök.

A cannes-i fesztiválpalota közel 3 ezer férőhelyes Lumiere termében jelen voltak az elmúlt évek Arany Pálma-díjas alkotásainak rendezői, akiket állva ünnepelt a közönség.

A jubileumi ünnepségeket jelentősen meghatározta a manchesteri merénylet. A sztárok a fotózást megelőzően a fesztiválpalota vörös szőnyeggel borított lépcsőjének tetején megjelentek együtt és egyperces néma csenddel emlékeztek meg az áldozatokról és a sérültekről. A fesztivál vezetői és munkatársai, valamint a sztárokat vezető Isabelle Huppert oldalán ott voltak Cannes városának vezetői is, köztük David Lisnard polgármester.

Az ünnepség csúcspontjának tervezett tűzijáték este elmaradt, de a vezetőség úgy döntött: a ceremóniát megtartják, „mert meg kell mutatni, hogy nem hagyjuk magunkat és az élet folytatódik" – mondta Therry Frémaux fesztiváligazgató.

„A manchesteri áldozatok ugyanazt tették mint mi: együtt voltak, élvezték, hogy szabadon hódolnak ugyanannak a szenvedélynek" – hangsúlyozta az igazgató.

„Ismételten az életmódunkat, a fiatalságot, az ünneplést, a kultúrát támadták meg. Le vagyunk döbbenve" – fogalmazott az egy héttel ezelőtt kinevezett új kulturális miniszter, Francoise Nyssen Cannes-ban, aki először jelent meg nyilvánosan, amióta átvette a tárca irányítását.

A terrorfenyegetettség miatt már az elmúlt két évben is rendkívüli biztonsági intézkedések voltak érvényben a fesztivál idején a francia tengerparti kisvárosban, de a közeli Nizzában tíz hónappal ezelőtt elkövetett iszlamista merénylet miatt idén ezt megerősítette és láthatóbbá tette a francia rendőrség a fesztiválozók védelme érdekében.

A fesztiválpalota környékén láthatóan megerősítették a rendőri készültséget, felfegyverzett készenléti rendőrök köröznek egész nap a tömegben, a háztetőkön mesterlövészek teljesítenek szolgálatot, 550 térfigyelő kamera működik és 80 önkéntes megfigyelő is folyamatosan elvegyül a hömpölygő tömegben, és ha bármi gyanúsat észlel, riasztja a rendőrséget. Ezen kívül háromszáz, virágágyásokkal díszített betontömbbel akadályozzák meg, hogy dzsihadista támadók kamionos merényletet próbáljanak meg végrehajtani a Croisette-en.

Georges-François Leclerc, a dél-franciaországi Alpes-Maritimes megye prefektusa azt közölte, hogy a manchesteri merényletet követően továbberősítették a biztonsági intézkedéseket, de pontos részleteket azokról nem közölt.